Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Dramatický odběr týraných psů: Majitele krotila policie, pomohly i Blesk tlapky

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
23. září 2019
05:20

Jako smetiště vypadá pozemek na okraji Chrudichrom na Blanensku, kde se smečkou 15 německých ovčáků žil František Doležel (70). Psi mu utíkali, napadali se mezi sebou a děsili okolí. Starosta se pokoušel problém řešit, ale marně. Věci se daly do pohybu až poté, co se o případ začaly zajímat Blesk tlapky.

„Chtěl bych vám poděkovat, protože i díky vám se to dostalo až tak daleko,“ řekl starosta Pavel Holub, který se tři roky snažil se svérázným seniorem jednat po dobrém.

Penzista, který za svá zvířata ani neodváděl poplatky a neměl je ani naočkovaná, si ale žádná pochybení nepřipouštěl. A psů se odmítal vzdát. „Nabízeli jsme mu, aby si tady nechal jednoho, dva psy, nechal je vykastrovat a řádně z nich zaplatil, ale s ním není rozumná domluva,“ řekl starosta.

Jiří Šembera odváděl a odnášel z pozemku postupně jednoho psa za druhým Jiří Šembera odváděl a odnášel z pozemku postupně jednoho psa za druhým | Jana Ulrichová

Psi byli týraní

Veterináři, kteří smečku kontrolovali, konstatovali, že jsou zvířata týraná, a rozhodli proto o jejich odebrání. I když se senior odvolal, krajský úřad rozhodnutí Městského úřadu Boskovice potvrdil.

Pracovníci vyškovského Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových všech 15 psů, kteří tak propadli státu, proto nyní odebrali a nechali je převézt do náhradní péče.

Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření | Jana Ulrichová

Vypjaté emoce

Odběr zvířat se neobešel bez scén a emocí. František Doležel se jich nechtěl vzdát. „Psi vám nic neudělali, abyste mi je brali. Proč propadli státu? Já je živím, podívejte se, jak je dobře krmím, kolik tady mám žrádla dneska. Mě je neseberete,“ křičel a s odchytářem Jiřím Šemberou se o už odchycená zvířata zkoušel přetahovat.

Jsem jako trestanec, nic nesmím. Chci tady mít psy do večera zpátky, jinak budu zapalovat auta,“ vyhrožoval, až ho nakonec museli uklidnit policisté, kteří byli během odchytu na místě.

Do náhradní péče

Odchytit a do náhradní péče umístit se nakonec podařilo všech 15 psů včetně vážně zraněné feny.

„Sedm jich pojede k nám do azylu. Čeká tam na ně už veterinář, který je ošetří. Se zbývajícími psy nám pomůže spolek Německý ovčák v nouzi a Toulavé tlapky. Mají domluvené dočasné péče, kde pejsky dají všechny do pořádku,“ řekla Kateřina Ondičová ze spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek.

„Všichni jsou samozřejmě značně zablešení, jsou pokousaní, rány nemají ošetřené. Je to nesocializovaná smečka, bude potřeba s nimi ještě hodně pracovat,“ dodala.

Většinu psů bylo snadné odchytit, s některými ale měli záchranáři dost práce Většinu psů bylo snadné odchytit, s některými ale měli záchranáři dost práce | Jana Ulrichová

Hrozilo, že dostane latí

Odchytit zraněná a vystrašená zvířata nebylo vůbec snadné. Jiří Šembera, který spolupracuje i se známým psím psychologem Rudolfem Desenským, to ale zvládl na jedničku. Psy si svým klidným přístupem okamžitě získal.

„Jsou apatičtí, neteční, bojí se. Nekoušou, snaží se spíš utéct, skrýt se před světem. Bude s nimi ještě práce, fungovat ale budou,“ řekl. „Trochu mě děsil přístup majitele, bál jsem se, že dostanu nějakou latí, nakonec se ale vše obešlo víceméně bez problémů. Psi se dali chytit,“ dodal s úsměvem.

Senior svá zvířata nechtěl dát, s úředníky i záchranáři se hádal a odchycené psy se snažil získat zpátky Senior svá zvířata nechtěl dát, s úředníky i záchranáři se hádal a odchycené psy se snažil získat zpátky | Jana Ulrichová

Případ nekončí

Největší kámen ze srdce spadl po odběru starostovi Chrudichrom. „Jsem rád, že k tomu došlo, a to i díky vám. Mám ale obavy, aby si pan Doležel za chvíli nepořídil další psy a nemuseli jsme to řešit nanovo,“ řekl. Všichni odebraní psi budou poté, co se zotaví a socializují, k adopci.

Pro Blesk tlapky tím případ nekončí. Reportérky budou sledovat, jak se zvířatům v náhradní péči daří, jak prospívají, a také zda se situace v Chrudichromech neopakuje.

 

Andrea_B ( 18. října 2019 11:27 )

Proboha lidi, hlavně blesk tlapkám nevěřte. Je to celé špína. Na této akci jsme se zúčastnili ( spolek Německý ovčák v nouzi, z.s.), odmítla jsem jakoukoliv další spolupráci s Blesk tlapkama a to z důvodu, že v tomto projektu hraje klíčovou úlohu známa podporovatelka množíren a překupnice psů, kterou vyšetřuje kriminální policie. Blesk tlapky navíc v tom jedou s ní. Co se týká samotných příběhů, tak ty jsou z 50% vymyšlené. Jejich cílem není v žádném případě pomáhání psům, ale jen sledovanost a prachy. Nic víc. Na akci v Chrudichromech jsem byla osobně a tu komedii viděla na vlastní oči. Nejprve se snazili ze psu udelat agresory, aby to bylo zajimave a po našem nátlaku zase uplne otočili, že jsou to miláčkové. V dalším videu z teto kauzy muzete videt, jak jejich pečovatelka sama říká, že z agresoru jsou po 11 dnech uplný mazlové a jak se o ne staraji jei deti. Každy kdo alespoň trochu rozumí psům moc dobre vidi, že to celé tak trochu nesedí. Dalsí věci je pak dodržování karantény, tj. pes musí být po příjmu v izolaci od ostatnich psu a zvirat po dobu 21 dní. Tady je venci deti!! a psi se nacházejí spolu s dalšími někde v lese na jednom pozemku společně s jinými chudaky z jinych kauz. Pritom v objektu nikdo nebydli a jen je tam 2x denně jezdí vencit. Prasarna. A posledni teckou je, že ten spolek- ZPNP, z.s. přestal existovat, protože jakmile se členky dozvedely o vsech tech prasarnach pachanych Katkou Ondičovou, tak ze spolku vystoupily. Vcetne předsedkyně spolku. Sama jsem se Ondičové před časem zastávala a dávala jsem za ni ruku do ohně. Pekne jsem se spletla. Přesně díky takovýmhle šmejdům jako je Ondičová a Blesk tlapky jsme házeni s nimi do jednoho pytle. Kazi povest nám všem poctivým. Prosím, nebuďte tak důvěřivý. Ne všechno je opravdu takové, jak je vám prezentováno. Andrea Bychlová, předsedkyně spolku Německý ovčák v nouzi, z.s.

Hrbacek ( 23. září 2019 18:15 )

*STAROSTA V CHRUDICHROMECH SE ZBAVIL PSŮ , ALE ZA JAKOU CENU ?!* Odp. ŽE SI NA ,,ZÁCHRANU ´´ POZVAL JEŠTĚ VĚTŠÍ DOBYTEK ! Typická Česká povaha duševních omezenců Tato ,,záchrana´´ mě silně připomíná rčení když zloděj křičí chyťte zloděje . jako by lidé zapomněli jak dopadli všichni ti roztrhaní psi v zařízení toulavých tlapek , kde je měla D.Zárybnická (Středová) po desítkách v nevyzpytatelných smečkách , kde někteří jedince drželi v těsných klecích bez možnosti přirozeného pohybu , jídla a pití , nemluvě o neskutečném smradu z hoven a moči , a aby to nestačilo tak někteří aktéři z Toulavých Tlapek byli odsouzeni za krádež psů , stejně tak mnoho psů se dodnes nepodařilo dohledat a jsou stále nezvěstní ! ..ht­tps://­www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=r­vJjbN8­2Q6k

kralovna-vsech-mori ( 23. září 2019 08:58 )

Tyhle dobrosééry nakopat do pérdele. Psy mu seberou a dají do ještě horších podmínek. Na vlastní oči jsem viděla jak žijí u jedné dobroséérky psi odebraní v množírně. Nic se pro ně nezměnilo. Šedesát jich je na jedné chodbě baráku, a jak to tam vypadá si asi umíte představit.

baronessa ( 23. září 2019 07:47 )

Je nemožné tomu člověku chov zakázat? Vždyť je jasné, že není duševně v pořádku.

Zobrazit celou diskusi