loading...

Silný déšť udělal ze závodu mužů U23 boj o přežití. Na silnicích se tvořily velké louže, které se postupně zvětšovaly a podmínky zhoršovaly. Tvrdým pádem to odnesl například Maďar Attila Valter a také jeden z velkých favoritů Johan Price-Pejtersen. Zatímco maďarský reprezentant na mokré vozovce klouzal asi 30 metrů, dánského a evropského mistra hluboká voda doslova srazila z kola a otřesen dokončil na posledním 59. místě.

Závodníci na začátku startovní listiny měli o trochu lepší podmínky a využil toho zejména Dán Morten Hulgaard, který na mezičasech a v cíli dlouho vedl, dokud nepřijel americký šampión Ian Garrison, který Hulgaarda porazil o 29 sekund. 

Garrison zajel skvělý čas, ale největší favorité startovali až na konci programu. Přiblížil se mu Dán Mathias Norsgaard Jørgensen, ale přesto byl o 11 sekund horší. Na mezičasech byl lepší Nor Iver Knotten a zdálo se, že by mohl Garrisona porazit. Jenže musel řešit technické problémy, napoprvé dokázal za jízdy nahodit řetěz zpět na převodník, ale později stejně musel měnit kolo a na normálním silničním kole neměl na nejlepší šanci. Na konci závodu mu patřila 18. příčka s odstupem 2:06. Pro Knottena to bylo velké zklamání a v cíli ho dal jasně najevo.

Mnohem těsnější bylo porovnání Garrisona s krajanem McNultym, který byl o pouhou sekundu pomalejší. Američané byli spokojení, ale do cíle spěchali další závodníci. Loni stříbrný Belgičan Brent Van Moer tentokrát neuspěl a skončil pátý s odstupem 44 sekund. Ale vítěz předchozích dvou šampionátů byl nad síly obou Američanů. Mikkel Bjerg byl suverénně nejrychlejší už na mezičase a v cíli porazil Garrisona o 27 sekund. 

Bjerg je prvním závodníkem historie, který získal tři tituly v kategorii U23 v řadě za sebou. A o čtvrtý se může pokusit i příští rok, stále bude věkově patřit do kategorie U23 a jet může i jako člen WorldTour sestavy UAE Emirates.  

Z českých cyklistů startoval pouze Jakub Otruba a stejně jako juniorští reprezentanti zajel čas, který byl daleko za nejlepšími. Otruba měl velkou smůlu, spadl ve stejném místě jako Price-Pejtersen, dvakrát měnil kolo a skončil na 34. místě se ztrátou 3:02 na Bjerga.