Bikeři si už po sedmé prodlouží léto na čtyřdenním Epic Israel

Dnes odpoledne začíná etapový závod Epic Israel a tým MTBS se postaví na start. Premiérově se pojede na severu, nedaleko od města Haifa...

Autor: Jakub Jirků, Bob Damek
Foto: Ronen Topelberg / Migdal Epic Israel
Bikeři si už po sedmé prodlouží léto na čtyřdenním Epic Israel


Etapový závod horských kol Migdal Epic Israel si dokázal během své existence vybít slušné renomé, vždyť vloni se tam třeba rozhodli tak trochu završit sezonu Jaroslav Kulhavý s Matoušem Ulmanem. Letos hledejme favority jinde, toto české duo v Izrali letos nebude. Dnes odpoledne se na startovní rampu úvodní časovky v  historickém centru města Akko postaví na 400 dvojic. V elitní kategorii UCI startuje 31 týmů mužů a 12 týmů žen. Letošní ročník je velmi silně obsazený a potřebné body do rankingu na Olympiádu v Tokiu zde bude usilovat řada bikerů a národních reprezentací

K největším favoritům patří dvojice Daniel McConnell - Anton Sintsov  (Primaflor Mondraker Rotor), Georg Egger - Maxmilian Brandl (Lexware Mountainbike Team 1), Karl Markt - Gregor Raggl (Team Austria 1), Fabian Giger - Martin Gluth (Superior XC Team), Andras Parti - Zsombor Palumby (Hungarian National Team), Andrew L’Esperance – Peter Disera (Norco Factory Team). Je zde i řada izraelských týmů v čele s týmem Kike Way Racing  (Shlomi Haimy – Guy Sessler), národní týmy Ukrajiny, USA a dalších kvalitních jezdců z Francie, Belgie, Švýcarska, Rakouska a Německa. Většinou tak jde o týmy a bikery, kteří bojují s naším olympijským výběrem figurujícím momentálně na 8. místě rankingu UCI. Na rozdíl od loňského ročníku, kdy zde startoval Jaroslav Kulhavý, letos čeští olympionici na startu ale chybí.


Mezi ženami je největší hvězdou Kanaďanka Catharine Pendrel (Clif Pro), jež pojede s krajankou Haley Smith (Norco Factory). Chybí loňská vítězka Anne Terpstra (Ghost Factory), která si vítězný trikot vyjela s Maďarkou Barbarou Benko, ale vloni druhá Srbka Jovana Crnogorac bude závodit s Nizozemkou Sophie Von Bersodt (Bike Way Racing).

A kdo pojede z Čechů? Letos tu bohužel není dvojice, která by měla ambice závod vyhrát, nicméně nejvýše budou mířit Jan Jobánek s Milanem Damkem (Kilpi Superior), kteří si souhru vyzkoušeli v drsném závodě na Islandu a dotáhli ho do vítězného konce. Ve startovní listině nefigurují, ale do závodní vesnice se též dostavili z tuzemských závodů známí Martin Zeithammer a Petr Tatíček. Zbylé čtyři dvojce tvoří nadšení „hobbíci“ včetně týmu MTBS.


Letos se mnou pojede podobně jako loňský Masiv Martin Hajný. Ač Martin se v posledních měsících necítí na kole nejlépe, mohu si z něho v některých ohledech vzít příklad: Je na rozdíl ode mě dost trpělivý a možná i více zarputilý, hlavně dovede brát závodění v klidu a s nadhledem. Nedělá mu také problém rozvážně absolvovat náročné a dlouhé štreky. Díky tomu je pro etapáky ideálním parťákem. Můžeme tak prohlásit, že našimi ambicemi je projet všechny etapy v ne úplně šnečím tempu a doufám, že se nám vyhnou závažné technické potíže.

České týmy na 7. ročníku Migdal Epic Israel 2019 - UCI S1


start.č. 15  KILPI Superior                          Milan Damek - Jan Jobánek

start.č. 38  MTBS.cz Racing                      Jakub Jirků - Martin Hajný

start.č. 99  INVEST MTB TEAM I               Martin Zeithammer - Petr Tatíček

start.č. 99  INVEST MTB TEAM III             Tomáš Trávníček - Martin Kantor

start.č. 392 KBELY Cycling team               Ladislav Musil - Jan Knyttl

start.č. 397 INVEST MTB TEAM II             David Trávníček - Viktor Kolar


Pojede se totiž v exotickém terénu plném pichlavých keříků a ostrých kamenů, a tak o defekty při ježdění v Izraeli není nouze. Etapy měří od 72 do 95 kilometrů, ale nemají extrémní převýšení. Cesta by tak od čtvrtka do soboty mohla poměrně odsýpat. Na rozehřátí se jede ve středu rovinatý prolog na 22 kilometrů vedoucí do středu historického města Acre. Starty etap se uskuteční ve vesnici Regba poblíž historického římského akvaduktu.

Nejpříjemnější část cesty do Izraele je překvapivě balení. Panuje zde až neuvěřitelně stálé počasí, kdy teplota koncem září dosahuje odpoledne maximálně necelých 30 stupňů, v noci pak neklesne pod 20. Jediným cyklistickým outfitem tak budou letní dresy a kraťasy.

Letošní ročníkmůžete sledovat závod opět on-line a ve spolupráci s Eurosport budou připraveny i každodenní sestřihy ve zprávách vysílání stanice EUROSPORT.

Program Live Stream na webu www.epicisrael.org.il/en/

 

Přečteno - 2841x Tagy: kulhavý jobánek maratony2019 israel epic damek
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyME 2020 ve 24 hod MTB se uskuteční v Jihlavě
    ME 2020 ve 24 hod MTB se uskuteční v Jihlavě
  2. Ostatní závodyOcelový džíp – ještě jeden (rychlý) závěr sezony
    Ocelový džíp – ještě jeden (rychlý) závěr sezony
  3. Ostatní závodyJezernické viadukty - bratříček Šela Marathonu uzavře sezonu na Moravě
    Jezernické viadukty - bratříček Šela Marathonu uzavře sezonu na Moravě
  4. Ostatní závodyTým Pivovar Litovel s Rauchfussem obhájil Bobr Cup
    Tým Pivovar Litovel s Rauchfussem obhájil  Bobr Cup
  5. Ostatní závodyZlínská 50 kořistí týmu Kross Bikeranch teamu
    Zlínská 50 kořistí týmu Kross Bikeranch teamu
  6. OstatníEpic Israel #2: Rychlejší jsme být nemohli
    Epic Israel #2: Rychlejší jsme být nemohli

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744