Dnes Neděle - skorojasno 11°C
Zítra Pondělí - polojasno 11°C
Neděle 19. 5. 2024
Svátek má Ivo
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Staša Fleischmannová oslavila 100 let, za první republiky založila jeden z prvních fotografických ateliérů u nás
Staša Fleischmannová žije v domově pro válečné veterány v Praze-Střešovicích. Foto: archiv

Staša Fleischmannová oslavila 100 let, za první republiky založila jeden z prvních fotografických ateliérů u nás

Fotografka Staša Fleischmannová, rozená Jílovská, oslavila 24. září 100 let. Spolu se sestrou Olgou založila Staša ještě ve třicátých letech historicky jeden z prvních českých fotografických ateliérů. Mezi jejich klienty se pak objevovala taková jména jako spisovatel Karel Čapek, básník André Breton, Julius Fučík, Josef Taussig a další. Staša Fleischmannová pochází z rodiny Jílovských, která ve své době patřila k intelektuální elitě a značně ovlivňovala tehdejší prvorepublikové kulturní a společenské dění. 

s-rodinou-nahled Staša Fleischmannová byla svědkem událostí spojených s druhou světovou válkou, kde se sama zapojovala do československého domácího odboje. O pár let později se svým druhým manželem Ivo Fleischmannem (první manžel Bedřich Stern zemřel v koncentračním táboře v Osvětimi) emigrovala do Paříže.

Díky rodině, ze které pocházela, měla možnost setkat se s takovými osobnostmi, jako byl Ferdinand Peroutka, František Halas, Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval, Jaroslav Ježek nebo dvojice Werich a Voskovec. Všechny tyto okolnosti provázející její život se promítly do její tvorby, a když Fleischmannová slavila 95. narozeniny, vydala své osobní vzpomínky a fotografická svědectví knižně pod názvem Vrstvami.

Staša Fleischmannová dnes žije v domově pro válečné veterány v Praze-Střešovicích, a tak činnost této dlouhodobě oceňované fotografky v rámci jejího jubilea připomínají zejména její synové.

Michel Fleischmann, budoucí velvyslanec ve Francii, například vzpomíná na to, jak vznikla první fotografie sester Jílovských s názvem „Čapek se smutnýma očima.

stasa-dnes-nahled „Vzpomínám si, jak maminka vyprávěla příběh o prvním klientovi, kterého měly se sestrou v ateliéru. Jednoho dne takto přišel jejich otec Ruda do fotoateliéru OKO a povídá: ,Tady vám vedu prvního klienta´. Nebyl nikdo jiný než spisovatel Karel Čapek,“ říká Michel Fleischmann.

„Matka měla možnost zažít řadu pozitivních, bohužel ale i negativních událostí, které tehdejší doba přinášela. I přesto se nikdy nepřestala zajímat o společenské, politické a kulturní dění, a to platí i dnes, když slaví sté narozeniny,“ dodává.

Petr Fleischmann již před lety napsal o matce úvod k jejím pamětem. K stému výročí Staši Fleischmannové dodal: „Vzdát hold mé matce mi nečiní nejmenší problém, vždyť vzhledem k svému věku a zejména vzhledem k tomu, co si v průběhu oněch proběhlých 100 let prožila, už není pouze něčí matkou. Stává se tak trochu svědkem a zároveň součástí nemalého kusu moderních dějin a tím pádem jakousi pramátí nás všech.“ 


Autor: TZ, red

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

Dnes ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Dnes v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

Dnes v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

Včera v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

17. května 2024 ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Praha 13: Pomozte zajistit hladký průběh voleb

17. května 2024 v 10:46

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Volební komise, které zajišťují průběh hlasování a následné sčítání hlasů, nejsou dosud plně obsazeny.

Další články
Nahoru