Kostel Všech svatých v Líšnici je dominantou obce

Již v roce 1357 stál na tomto místě dřevěný farní kostel. Nynější kamenná budova kostela v prostém barokním slohu pochází z let 1730-1735. Postavil ji opat cisterciátského zbraslavského kláštera Tomáš Budecius. První zmínka o farním kostele je z roku 1369.  Architektem byl pravděpodobně František Maxmilián Kaňka, který po roce 1724 pro zbraslavský klášter pracoval. 10. června 1883 po úderu blesku vyhořela věž a požár roztavil zvony.

Věž kostela

Krásná cibulovitá báň byla nahrazena jehlanovitě prolamovanou střechou zakončenou makovicí s křížem. Světlý tón barvy fasády dává vyniknout architektonicky dekorativním prvkům obvodové zdi a štítům. Jde o vertikální pásy, nároží ze symbolicky vyznačených kvádrů, obojí mírně předstupující líc zdiva a přecházející do soklu a zdiva. Ve věži jsou tři zvony. Kostel je jednolodní, obdélný s obdélníkovým presbytářem (kněžištěm), podklenutou kruchtou (kůrem) a věží nad sakristií. Kopule má mistrně provedené dřevěné klenutí.

Interiér kostela

Interiér tvoří hlavní oltář a tři pobočné oltáře, kazatelna, dvě zpovědnice, boží hrob, lavice, obrazy, sochy, velký lustr a obětní stůl. Hlavní oltář je rámový s obrazem Všech svatých, neseným anděly z doby okolo r. 1750. Na obraze, přemalovaném v roce 1843 je hojnost postav, mezi jinými i s českými patrony.

Hlavní oltář

Na oltáři sv. Anny z téže doby je sv. Anna s Ježíškem, kterému sv. mladý Jan Křtitel přináší květiny; vpravo P. Maria, v pozadí sv. Jáchym. Oltář sv. Jana Nepomuckého je z počátku 18. století s obrazem sv. Jana Nepomuckého v oblacích od ak. mal. Müllera z roku 1844. Na oltáři naproti je relief s P.Marií Zbraslavskou. Cínová šestiboká křtitelnice je z roku 1714. Na víku je nápis "Fons baptismalis ecclesiae Lissnicensis 1714".

Podle : web obce Líšnice
            Antonín Podlaha, Posvátná mista království českého, Vikariát Zbraslavský

(lh,turistickelisty.cz,foto web obce,archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...