Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Cíl jsme splnili, ale herně to drhlo

Tisková konference s trenérem Václavem Jílkem

Sdílet

Sparta zvládla utkání 3. kola MOL Cupu v Jihlavě. Výkon ale ideální nebyl a o vítězství rozhodla až trefa Martina Haška pět minut před koncem.

TISKOVKA_Trenér Jílek po Jihlavě

Přebíjí radost z postupu předvedený výkon?
Nepřebíjí. Měli jsme cíl postoupit. Víme, že to nebylo ideální, ale nakonec jsme cíl splnili. Byť říkám, že herně to drhlo.
Jak jste byl spokojený s hráči, kteří hráli po delší době a s novicem Vindheimem?
Myslím, že to zapadalo do rámce našeho výkonu, který nebyl ideální. Všichni viděli, že to nebyla výrazná dominance. Na druhou stranu tito hráči šli do zápasu po nějaké pauze a mají právo na to, že výkon nebude úplně podle našich požadavků. Andreas Vindheim zvládl podporovat ofenzivu, do defenzivní činnosti měl několik nedůrazů. Z celkového pohledu si myslím, že utkání zvládl. Myslím si, že v možnostech Davida Karlssona jako útočného hráče je daleko víc. Míša Trávník měl obrovský rádius, pracoval, na druhou stranu měl na můj vkus hodně zkažených míčů. Takže se to trochu vybalancovalo.
Karlsson nenavazuje na jarní výkony. Hledáte stále recept na to, jak ho probudit?
Já jsem Davida v té jeho jarní pohodě neviděl v osobním kontaktu. Nedokážu si tedy úplně vyhodnotit, proč to tak je. Ale samozřejmě jsem ho viděl v televizních zápasech, kdy vypadal daleko líp. Pracujeme s ním. Měl fyzické manko po zranění. Snaha tam je, ale chybí tam lehkost a míra kvality. Pro mě je důležité, aby pochopil, že první věc, od které se musíme odrazit, je běžecký výkon a opakovaná sprintová aktivita. Na tom je vidět, že v ideálním rozpoložení není.
Je podle vás Vindheim kondičně na maximu?
Myslím si, že není. Chyběl téměř devět týdnů, teď měl týdenní pauzu. Myslím si, že pokud se udrží v tréninkovém procesu minimálně měsíc, tak je schopen se dostat na vyšší fyzickou připravenost.
Naladili jste se lépe na Plzeň?
Slovo naladili, je v tuhle chvíli silné. Říkal jsem, že ve hře byly rezervy. Zítra a pozítří bude hlavně pro atmosféru důležité, že jsme postoupili. Vyhodnotíme si to, připravíme se na Plzeň a bude to diametrálně odlišný zápas.
Hlavně v prvním poločase jste dával najevo nespokojenost s tím, že hráči neplní vaše pokyny. Musíte hledat i jiné způsoby, jak to hráčům předat?
My se v první řadě musíme odrazit od běžecké aktivity. Mám pocit, že tam máme rezervy hlavně v běžecké a pohybové aktivitě. Málo zkracujeme hřiště. To jsou věci, na které hodně apelujeme a tlačíme. A pak je to nabídka. Konkrétně třeba Georges Mandjeck je velmi dobrý hráč na míči, má dobré řešení, ale nepracuje v tak velkém prostoru, jak bychom si představovali. Tam máme rezervy, ale myslím si, že jsme schopni je odstranit.
Bylo to třetí utkání bez zjevné stoperské chyby a stopeři působili kompaktně. Dá se od toho odrazit?
Semih udělal asi v 88. minutě chybičku, která nebyla potrestaná. Ta by se asi neměla stát. Jinak ale odehrál velmi dobré utkání. Pokud máme hledat pozitiva, tak stoperská dvojice utkání velmi dobře zvládla. Měli jsme variantu, že udržíme Davida Lischku v utkání, ale měl drobný zdravotní problém, tak jsme se rozhodli pro Dávida Hancka. Ukázalo nám to alespoň jeho současnou výkonnost.
Jak jste prožil druhý poločas?
Hodně nervózní druhý poločas, protože gól nepřicházel a Jihlava měla vstup do druhého poločasu lepší než my. Neřekl bych, že obava, ale nervózní čekání na rozhodující gól, který přišel. A pak velká úleva při šanci Jihlavy v nastavení.
Blíží se utkání v Plzni, kde to Spartě v posledních letech nejde. Hraje se tam hůř?
Je to spíš kvalitou soupeře. Plzeň dlouhodobě patří ke špičce. Je od Sparty odskočená a končí před ní. Nemyslím si ale, že bychom do utkání byli bez šancí.
Bylo utkání dalším důkazem, že se Kanga s Trávníkem na hřišti hledají?
Nemyslím si. Spíš to bylo dané tím, jak to postavil soupeř. V lize se málokdy setkáme se soupeřem, který by na Kangu nasadil osobní obranu. To byl důvod, proč jsme chtěli změnu v podobě příchodu Martina Haška. Nebyla to otázka součinnosti, ale nabídky, kterou jsme tam neměli takovou, jakou jsme si představovali.
V Praze zůstal Hložek. Chtěl jste ho nechat odpočinout?
Přesně tak. Je to pořád nejmladší člen kádru. V poslední době toho odehrál hodně za Spartu i za mládežnické reprezentace. Nechali jsme ho odpočinout.

Další novinky