Chceme dát umělcům prostor mluvit o životním prostředí, říká Petra Skořepová z projektu Artbiom

26. září 2019

„Chceme dát prostor umělcům, aby mohli mluvit o tématech, která je zajímají a jsou pro ně důležitá na poli environmentálního umění. Platforma vznikla proto, aby na toto téma upozorňovala, spojovala odbornou a laickou veřejnost a působila komunitně,“ objasňuje důvod vzniku projektu Artbiom jeho autorka Petra Skořepová.

V současnosti se nově vzniklá webová platforma Artbiom zaměřuje na sdružování zejména výtvarných umělců a jejich tvorby s environmentální tematikou. Do budoucna však plánují rozšířit okruh působení i na filmaře a ilustrátory, v plánu je také vydání vlastní publikace.

„Je to neuvěřitelně velký svět různých webů a platforem. Zjistila jsem ale, že v českém prostředí toho tolik není. Existují Na pomezí samoty a Pilgrim, které jsou vyhraněnější nebo vázané ještě na něco jiného. Rozcestník, který by to zahrnul pod jeden web, jsem nenašla. Tak jsem si řekla, že místo stěžování začnu sama konat,“ doplňuje Petra Skořepová, autorka nové platformy, kterou můžete najít na webu artbiom.cz.

Databáze webu se postupně rozrůstá. Mezi vybrané autory patří také Krištof Kintera, jeho rozsáhlou výstavu Nervous Trees se silným environmentálním přesahem úspěšně představila pražská Galerie Rudolfinum v roce 2017. Vybraná práce umělkyně Dariny Alster zase usiluje o propojení ekologie s feminismem. Mezi její tvorbu se řadí letošní série transparentů pro demonstrující na Mezinárodní den žen.

Které zahraniční platformy inspirovaly tým projektu Artbiom? Poslechněte si celý rozhovor s autorkou platformy Petrou Skořepovou a koordinátorkou projektu Petrou Špačkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.