Na Nové scéně ND dnes předají ceny vítězům festivalu Zlatá Praha

Předáním cen dnes, 28. září 2019, vyvrcholí na Nové scéně Národního divadla (ND) 56. ročník mezinárodního festivalu Zlatá Praha. V doprovodném programu zatančí například Andrea Kramešová, dlouholetá sólistka Národního divadla i světových baletních scén, členové uměleckého souboru Laterny Magiky i desetiletá dvojčata Alex a Maxim Šestákovi. Závěrečný večer budou v přímém přenosu ČT art moderovat Petra Křížková a Jiří Vejvoda.
Zlatá Praha (zdroj zlatapraha.ceskatelevize.cz)

Letošní ročník festivalu byl zahájen 25. září a tradičně nabídl divadelní, taneční i filmové zážitky, a také hudební vystoupení. Na Náměstí Václava Havla se dnes od 11:00 hodin uskuteční celodenní doprovodný program pro celou rodinu s možností volného vstupu do zázemí Národního divadla.

Do letošního ročníku Zlaté Prahy se přihlásilo na sto snímků z celkem 19 zemí, z nichž 87 soutěží o tituly Grand Prix Golden Prague, Český křišťál, Cena České televize nebo Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin.

Program festivalu, který je mezinárodním setkáním odborníků a specializuje se na televizní hudební a taneční pořady, letos mimo jiné v premiéře uvedl dokument režiséra Romana Vávry s názvem Jiří Bělohlávek: “Když já tak rád diriguju…”. Režisér a kameraman Martin Kubala představil své dva dokumenty – Jeden rok v životě Jiřího Kyliána a Adam Plachetka, cesta na vrchol. V prvním se věnuje světově uznávanému choreografovi a ve druhém dosavadní kariéře mladého operního basbarytonisty. Dokument o Plachetkovi zaznamenává jeho kariéru i soukromý život manžela sopranistky Kateřiny Kněžíkové.

Mezinárodní festival Zlatá Praha se koná od roku 1964. Patří tak k nejstarším televizním festivalům na světě.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat