Dnes Čtvrtek - polojasno 23°C
Zítra Pátek - prehanky-dest 19°C
Čtvrtek 2. 5. 2024
Svátek má Zikmund
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Čestnými občany Prahy 8 se stali lékař, kytarový virtuóz, trenér boxu i pamětník barikád
Čestní občané Prahy 8 (na snímku s oceněními v ruce) zleva: M. Zelenka, Z. Bašný, R. Osička, J. Pešata. Zcela vlevo stojí radní pro kulturu Michal Švarc, zcela vpravo starosta Ondřej Gros. Foto: Vladimír Slabý / P8

Čestnými občany Prahy 8 se stali lékař, kytarový virtuóz, trenér boxu i pamětník barikád

Obřadní síň Libeňského zámku zažila v pátek výjimečnou událost – udílení Čestných občanství Prahy 8. Slavnostní udílení proběhlo v Praze 8 již popáté. Čestnými občany se stali dlouholetý ředitel psychiatrické léčebny (dnes nemocnice) v Bohnicích Zdeněk Bašný, kytarový virtuóz Milan Zelenka, účastník pražského povstání Josef Pešata a reprezentant Československa v boxu Rostislav Osička.

„Udílením čestných občanství chceme oceňovat osobnosti, které se zvlášť významným způsobem zasloužily jak o celospolečenský přínos, tak o rozvoj, prospěch a dobré jméno osmé městské části. Jde o projev úcty za celoživotní dílo,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) s tím, že ho těší, že tato tradice se v osmé městské části ujala.

Prvním Čestným občanem Prahy 8 se stal už v roce 2005 lékař z Nemocnice Na Bulovce Josef Hercz. Poté nastala mnohaletá pauza a na udílení se navázalo až v roce 2016. Od té doby se jedná o každoroční ocenění.

Čestné občanství uděluje zastupitelstvo osmé městské části  jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.

Medailonky oceněných Čestných občanů Prahy 8 za rok 2019:

MUDr. Zdeněk Bašný (18.9.1955)
Celoživotní přínos v oblasti psychiatrie a rozvoji Psychiatrické nemocnice Bohnice. Již během studia medicíny začal pracovat v PL Bohnice. Od června 1990 do května 2005 byl ve funkci ředitele PL Bohnice. Za jeho působení se uskutečnil v říjnu 1992 první ročník festivalu Mezi ploty. Ten vznikl jako divadelní odnož festivalu, který otevřel brány psychiatrické léčebny veřejnosti.

Prof. Milan Zelenka (*4.6.1939)
Celoživotní dílo a mimořádný přínos pro vývoj kytarové hry u nás, kytarový virtuóz a pedagog. Po absolutních vítězstvích v mezinárodních soutěžích (Moskva, Vídeň) se stal prvním českým umělcem, který uvedl klasickou kytaru na velká koncertní pódia. Své výjimečné umění předvedl nejen v Evropě a Asii, ale i v Japonsku a USA. Jako profesor HAMU vychoval celou řadu mladých kytaristů, vede i mistrovské kurzy v zahraničí a je zván do porot velkých světových kytarových soutěží.

Josef Pešata ( 5.12.1927)
Celý život statečně bojoval proti totalitě a za demokracii. Narodil se v Kobylisích, vyrůstal v bytě, ve kterém dodnes bydlí. Za pražského povstání bojoval v Kobylisích na barikádách. Angažoval se velmi i v Salesiánském centru. Býval jedním z prvních oratoriánů, spoluzakládal v Kobylisích Skaut, stal se volejbalovým trenérem. Kvůli tomu, že se nevzdal své katolické víry, nemohl studovat lesnictví. Nastoupil do libeňských loděnic, kde pracoval až do odchodu do důchodu.

Rostislav Osička (*15.10.1956)
Trvalý přínos v oblasti sportu a trenérsko-výchovné péče o mládež. Československý reprezentant v boxu, získal 3. místo na ME (1979), je mnohonásobným mistrem Československa ve střední váze. Po skončení aktivní kariéry se stal trenérem. Mezi jeho velké koníčky patří malování. Své obrazy úspěšně vystavuje a jeho díla si získávají četné příznivce. Zároveň se věnuje básnické tvorbě.


Autor: TZ, red

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

Dnes v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

Včera v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

Včera ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v Praze byl prodloužen

Včera ve 13:18

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do čtvrtka 2. května do 18 hodin. Prodloužena je tak platnost nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Yes to Europe. Dvacet let v Evropské unii připomnělo letadlo se speciálními livery

Včera ve 13:08

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Modro-bílý Airbus imatrikulace D-AIUC v Praze...

Další články
Nahoru