Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Závodníci v kulturistice - rozhovory před IFBB Nordic Cup 2019

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


IFBB NORDIC CUP a JAN TANA CLASSIC 2019 - 5. - 6. 10. 2019, Finsko
Češi před Nordic Cup:
Petr Šulc • Karel SlavíkVěnek OtevřelMichal Selmeczi • Denis Štěrba (video) • Alexandr Polyakov
Natálie DanielováJana BrašničkováJana ŠtěpánkováKristýna FlídrováKristýna Seidlová

Info z Nordic Cup:
den 1 - 1 medaile! den 2 - 1 medaile!kompletní výsledky s body

Z Nordic Cup očima závodníků:


Závodnice v bikiny fitness před Jan Tana Classic 2019
Závodnice ve wellness fitness
a bodyfitness před Jan Tana Classic 2019
Ve finském Lahti se o víkendu 5. - 6. října souběžně konají hned dvě soutěže. Na Jan Tana Classic 2019 dostanou příležitost zužitkovat svoje formy na pódiu závodnice v bikiny fitness, wellness fitness a bodyfitness a pánové si to pak rozdají v kulturistice, physique a classic physique na IFBB Nordic Cupu 2019.

Ve physique by se měl za Českou republiku ve Finsku představit Alexandr Polyakov, který otestoval svoji formu již na nedávném Arnold Classic Europe, a v kulturistice mužů by to mělo být hned 5 českých kulturistů.

Karel Slavík se po 3 letech vrací na mezinárodní pódia, a jak říká, počítá, že ve Finsku nebudou "žádní drobečci". Michal Selmeczi v minulosti již v Lahti startoval a v rozhovoru Vám prozradí, proč je to právě finská soutěž, která mu v jeho soutěžní kariéře nejvíc utkvěla v paměti. Po dlouhých 20 letech se na soutěžní prkna vrací také Věnek Otevřel, který se připravuje ve spolupráci s kulturistou Pavlem Koukalem, a pětici českých závodníků doplní Denis Štěrba, jehož tréninkové video jsme Vám nedávno přinesli, a ostřílený Petr Šulc.

Všem našim závodníkům přejeme hodně štěstí na finských soutěžích!

jménokategorie
Karel Slavík kulturistika nad 90 kg
Michal Selmeczi kulturistika nad 90 kg
Věnek Otevřel kulturistika nad 90 kg
Denis Štěrba kulturistika nad 90 kg
Petr Šulc kulturistika do 90 kg

Karel Slavík

Vybrané úspěchy:

BFC Cup 2018 - 3. místo v kulturistice mužů nad 90 kg
RCO Fitness Cup 2018 - 1. místo v kulturistice mužů nad 80 kg
Mistrovství České republiky 2018 - 3. místo v kulturistice mužů nad 90 kg

Karle, je to poprvé, co se s Vámi naši čtenáři mohou setkat v rozhovoru. Mohl byste se jim představit? Jaké byly Vaše cvičební začátky a po jak dlouhé době jste se pak rozhodl zkusit i kulturistické soutěže?

Především zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Jmenuji se Karel Slavík, je mi bezmála 30 let, narodil jsem se ve Frýdlantě a mládí jsem strávil v Jablonci nad Nisou. Zde jsem také úspěšně absolvoval střední průmyslovou školu strojnickou a nyní bydlím na Praze západ, kde též pracuji jako vedoucí stavebnin.

Vzhledem k tomu, že moji rodiče vždy byli a i doposud jsou velmi aktivní sportovci, byl jsem i já odmalička veden ke sportu. Začínal jsem v osmi letech s judem, které mi vydrželo až do patnácti let. Do posilovny jsem poprvé vkročil ve svých patnácti, kdy jsem skončil s judem. Ačkoliv mne judo naučilo určité disciplíně, pokoře, a hlavně výrazně přispělo k mé dobré fyzické kondici, došel jsem k závěru, že v tomto sportu nevidím svou budoucnost.

V počátcích byl mým vzorem můj táta, který cvičil již řadu let a měl hezkou atletickou a osvalenou postavu. Já chtěl vypadat a být silný stejně jako on, a proto mne vzal do fitka a vysvětlil mi techniku cvičení. Chytlo mne to hned od začátku a chtěl jsem se stále zlepšovat a překonávat. O stravování a suplementaci jsem toho tenkrát věděl strašně málo, neřešil jsem makroživiny, jedl jsem, co mi přišlo pod ruku, podle toho to také potom vypadalo. (smích)

Asi po devíti letech cvičení jsem se rozhodl připravit na svoji první soutěž.

Nordic Cup bude Vaší první zahraniční soutěží, proč padla volba právě na tyto závody? Máte pro podzim ještě i další soutěžní plány?

Popravdě Nordic Cup není mou úplně první zahraniční soutěží, neboť již zmíněná první příprava vyvrcholila startem na Diamond Cupu v Žilině v roce 2016. Zde jsem startoval v kategorii klasická kulturistika nad 180 cm. Letošní přípravu jsem již směřoval na podzimní mezinárodní soutěže a Nordic Cup byl jasnou volbou nejen kvůli zajímavé lokalitě a prostředí, ale i proto, že letošní ročník by měl přilákat mnoho závodníků a fanoušků kulturistiky. Navíc vzhledem k přípravě nebyl ani čas udělat si dovolenou v zahraničí, takže zabiji dvě mouchy jednou ranou. (úsměv)

Další soutěžní plány sice mám, ovšem vše se bude odvíjet od momentální formy a konkurenceschopnosti vůči soupeřům v nejtěžší váhové kategorii. Přeci jen nebudu stát na pódiu s žádnými drobečky! (smích)

Probíhala Vaše příprava podle plánu, nebo se Vám nevyhnuly nějaké překážky? Zkoušel jste nějaké nové postupy, ať už v tréninku, dietě, nebo třeba regeneraci?

Objemová fáze přípravy probíhala dle mých a trenérových plánů i představ. Samozřejmě jak to bývá, první překážka nastala hned na počátku diety, kdy jsem si bohužel při bench-pressu natrhl prsní sval. Toto mne bohužel přibrzdilo v tréninkové intenzitě, kdy jsem vrchní část těla nemohl trénovat naplno tak, jak bych si přál. Doteď nemám sval v naprostém pořádku, ale dotáhnout přípravu mi umožnil, tak snad vydrží a já absolvuji vše, co jsem si naplánoval, ve zdraví.

Postupy a způsoby tréninku měním skoro každou přípravu, neboť každá příprava je trochu odlišná a tělo ne vždy reaguje stejně. Vše řeším dle aktuální situace se svým trenérem a vzhledem k tomu, že jsem poslušným svěřencem, vše jeho radám přizpůsobuji. V této přípravě pro mne proběhlo dosti změn ve všech směrech a já pevně věřím, že mne posunou kupředu.

Považujete pózing za svoji doménu? Kolik času v předsoutěžním období věnujete nácviku pózování?

Nemyslím si, že bych byl excelentní pozér, ale snažím se věnovat pózingu dosti času, abych při soutěži nedělal zbytečné chyby, které mají opravdu velký vliv na konečné bodování. Není žádným tajemstvím, že sebelepší kulturista, pokud neumí dobře pózovat, nemůže své kvality dobře prodat. Na toto se snažím dávat opravdu pozor a nepodceňovat jak pózování, tak i provedení volné sestavy.

Chtěl byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Samozřejmě chci poděkovat v první řadě své ženě a sparingpartnerce v jedné osobě, která mi je celou přípravu oporou a která v posledních dnech musí snášet mou věčnou sebekritiku. Pak také patří obrovské díky mému trenérovi Tomáši Burešovi, který je nejen skvělý trenér, ale i člověk s neskutečným povědomím o všem, co se kulturistiky a přípravy závodníků týká. V neposlední řadě děkuji celé své rodině, přátelům a vůbec všem, kteří mne v závodění podporují a drží mi palce. Děkuji také svému zaměstnavateli, který mi umožnil dvoufázové tréninky, i když to nebylo zrovna jednoduché, díky, táto. (smích) A Ronnie.cz velice děkuji za oslovení a možnost poskytnout tento rozhovor.

Zpět na přehled


Michal Selmeczi

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Luxembourg 2019 - 4. místo v kulturistice mužů nad 95 kg
IFBB Diamond Cup Ostrava 2018 - 6. místo v kulturistice mužů nad 100 kg
IFBB Diamond Cup Rome - 8. místo v kulturistice mužů nad 90 kg

Michale, Vy už máte za sebou hned několik velkých zahraničních soutěží. Na kterou z nich vzpomínáte nejraději? Budou Vaše soutěžní kroky po Finsku na podzim směřovat i na další závody?

Tohle je celkem dobře položená otázka, protože jsem v minulosti již startoval v Lahti, a je to asi zrovna tahle soutěž, která se mi líbila nejvíc - je jasně daný harmonogram a nikdo se tam s tím lidově řečeno ne*ere, prostě soutěž odsýpala, pořadatelé byli vstřícní a ochotní. Finové celkově jsou celkem zajímavý národ, mají svou zvláštní, avšak veselou povahu, a jsou to přívětiví lidé.

S ohledem na Vaše závodní zkušenosti máte jistě dobré povědomí o úrovní mezinárodních soutěží. S jakým umístěním na Nordic Cupu byste byl sám pro sebe spokojený?

Ta úroveň je opravdu skok oproti domácím soutěžím a já nejsem člověk, který by oplýval nějak zvlášť sebevědomím, řekl bych, že spíše naopak, a taky všichni víme, jak to je, rozhoduje účast konkurence, která zrovna v Lahti, když jsem tam poprvé závodil, byla opravdu amatérská elita a na pódiu s námi stali borci jako domácí Mika Sihvonen nebo Blessing Awodibu, ale abych vám aspoň trochu odpověděl, já osobně bych byl spokojeny s účastí ve finále.

Loni jste se zmínil o tom, že se Vám podařilo nabrat hodně svalové hmoty na nohách a pro příští rok budete usilovat o "pořádnou hloubku". Prozradíte, jaké metody jste pro zlepšení hloubky svalů použil? A jak jste nyní spokojený s výsledky?

No, zrovna tahle prohlášení vydávám nerad, něco se nepodaří a vypadáte pak jak blbeček. (smích) Každopádně co se týče stehen, byla to vždy moje slabina, nějaká hmota se mi podařila na ně nalepit a za téměř už skoro roční spolupráci s Viktorem Hellem se nám, si myslím, slušně podařilo zlepšit i jejich kvalitu, což bylo podle mě vidět už letos na jaře, kdy jsem už ze závodů nejezdil s posledními místy, ale konkrétně v Luxembourgu jsem byl 4. Na takové místo můžete na mezinárodní soutěži zapomenout, když vám bude na postavě něco chybět. Takže se to asi hýbe správným směrem.

Sledujete dění v profesionální kulturistice? Jak se Vám líbila letošní Olympie a kdo byl Vaším favoritem?

Nesleduji až tak aktuální dění jako výsledky soutěží, spíš motivační videa profesionálů, tréninkové vlogy apod. Tahle sorta geneticky obdařených lidí s neuvěřitelnou pracovní morálkou mi vždycky byla a bude obrovskou motivací. Co se týče Olympie, nejsem tím tak posedlý, abych seděl kvůli tomu po půlnoci u PC a narušoval si tím tak regeneraci. (smích) Tím spíše, když je účast a konkurence tak nízká, jako byla letos. Projedu si výsledky a fotky druhý den ráno,  to mi stačí. A zrovna letos jsem měl celkem jasno a myslím, že každý, kdo sleduje trochu Curryho, to čekat mohl, protože po letech průměrných výsledků najednou vystřelil jako raketa ke hvězdám díky tréninku a režimu, jaký má v Oxygen Gymu…

Působíte jako trenér. Jak těžké pro Vás je skloubit v posledních týdnech předzávodní přípravu s trénováním klientů?

Já žiju v celkem malém městě na Moravě jménem Vyškov, kde těch pracovních příležitostí jako trenér mate dost málo oproti městům jako Brno, Praha, takže těch klientů mi rukama zase tolik neprojde, ale nedělá mi to problémy, i kdyby bylo lidí více, s tím, že mám normální zaměstnaní na plný úvazek. Konkrétně pracuji na pozici technik přípravy výroby. Moje povolání není nijak extrémně fyzicky náročné a pak, už jsem si už několika dietami prošel. Mimo přípravu se držím s tukem dost nízko celý rok, takže celkově dietu už zvládám dobře, funguji jako plnohodnotný člověk až do posledních dní před závodem, čemuž tak první roky rozhodne nebylo. První diety jsou vždy jako procházka peklem, ale kdo to dělá už déle, tak mi dá určitě za pravdu, že každá další dieta se zvládá lépe a lépe.

Chtěl byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu v přípravě?

To bych rozhodně chtěl a děkuji za tuto příležitost. V první řadě, a to nevím, komu poděkovat prvnímu, jsou pro mě dva nejdůležitější lidé - moje manželka Kateřina (kdo zažil přípravu na soutěž nebo žije se závodníkem, dokáže si představit, jak to má se mnou těžké) a můj trenér Viktor Hell, se kterým spolupracuji téměř rok. Za ten rok mě tak strašně posunul a naučil tolik věcí, že si to nedovedete ani představit. Je to kapacita a Pan trenér. Dále bych ještě chtěl poděkovat svému zaměstnavateli, kterým je firma Avos ve Vyškově. Vždy mě uvolní na zavodní výjezdy na přesně požadovaný počet dní, upravují mi pracovní dobu a pracovní režim tak, abych mohl celý rok trénovat a jíst během dne, jak potřebuji. A taky děkuju všem mým známým a fanouškům ze sociálních sítí za to, že mě sledují a fandí mi. Je to pro mě motivace, když vidím, že ve mě někdo věří víc než já sám.

Zpět na přehled


Věnek Otevřel

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 1996 - 6. místo v kulturistice mužů nad 90 kg
Mistrovství Moravy a Slezska 1996 - 3. místo v kulturistice mužů nad 90 kg
Mistrovství severní Moravy a Slezska 1996 - 1. místo v kulturistice mužů nad 90 kg

Věnku, s Vámi se naši čtenáři mohou setkat v předsoutěžním rozhovoru úplně poprvé. Prozradíte, jaké byly Vaše začátky se cvičením? Co Vás pak přivedlo k myšlence vyzkoušet si i závody?

Já jsem se věnoval závodně v 90. letech silovému trojboji a kulturistice. Poté cca 15 roků jsem necvičil a znovu začal asi od roku 2011. Chtěl bych si vyzkoušet, jak moc se za těch zhruba 20 let vše změnilo. Původně jsem chtěl na masters, ale tuto kategorii bohužel neotevřeli, a jelikož jsem již měl zaplacenou letenku atd., tak jsem se rozhodnul to zkusit v mužích.

Jak probíhala Vaše příprava na podzimní sezónu a jak jste nyní před závody spokojený se svou formou?

Příprava probíhala poměrně dobře, nicméně u mě je dost problém sladit sport a práci, čili mám v tom určitě pořád rezervy. Ještě by to chtělo 1 - 2 týdny na doladění.

Spolupracujete s nějakým trenérem či koučem, se kterým svou přípravu konzultujete? A jak Vaše spolupráce případně vypadá?

Ano, spolupracuji s Pavlem Koukalem, který mě připravuje a se kterým spolupracuji. Spolupráce probíhá formou oboustranného dialogu, občas společnými tréninky atd.

Proč jste se rozhodl závodit právě na finském Nordic Cupu? Plánujete po těchto závodech účast i na dalších závodech podzimní části sezóny?

To je poměrně jednoduché, byl to jediný termín - kvůli pracovním povinnostem. Navíc jsme se s Pavlem Koukalem na jaře domlouvali, že pojedeme na tyto závody společně.

Zajímáte se o dění v profesionální kulturistice? Jak se Vám líbila letošní Olympie a kdo byl Vaším favoritem, pokud jste sledoval?

Ano. No, trošku jsem byl zklamán neúčastí předchozích šampiónů, ale někdy se to holt tak semele. Můj favorit byl Hadi Choopan.

Chtěl byste někomu poděkovat za pomoc nebo podporu ve Vaší přípravě?

Určitě, Pavlu Koukalovi za přípravu a podporu. Týmu AZ Fitness Brno a Gold's Gymu Brno za pomoc při přípravě. Mému sparingovi Petru Chládkovi a v neposlední řadě mojí rodině.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 143 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínAutonomní nervový systém (I.) - dobrý...
LPX (21:08) • Nesmírně zajímavé téma. Někde jsem četl, že chronicky přepálený sympatikus je příčinou...
magazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
migo (16:58) • Doporučil bych kimchi, vyrobené doma. Mám s ním ty nejlepší zkušenosti a je vhodné práv...
magazínArtur Bartusik: "Tělo všechno sčítá a...
fobo (00:21) • hezky popsáno, mám za zebou vše včetně té těžké operace, a i asi 20ti dalších, jen jsem...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
petrpolak (08:56) • Takovou podobnou anketu jsem udělal tenkrát před natáčením a jména z nich jsem se potom...
magazínJosef Adlt a Matěj Ryšavý - skládáme...
Mikuc (22:03) • Možná udělat nějakou anketu, dotazník, zadat tam jednotlivé kategorie partií a tak, mož...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie