Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

V Národní divadle dostanou herci Ceny Thálie. Šanci má Saša Rašilov či Lucie Trmíková

Kultura

  9:20
PRAHA - Ceny za nejlepší výkony na jevištích českých divadel se budou dnes večer udílet v Národním divadle. Na Ceny Thálie jsou nominovány tři desítky jevištních umělců z divadla, opery, muzikálu a tance. Pořádající Herecká asociace už dříve oznámila, že Thálie za celoživotní výkony dostanou herci Helena Kružíková a Ladislav Mrkvička, operní pěvkyně Gabriela Beňačková, tanečnice Zdenka Kratochvílová a muzikálová a operetní herečka Věra Vlková. Přímý přenos ceremoniálu předávání cen bude na ČT1.
Zdena Procházková získala cenu Thálie vloni

Zdena Procházková získala cenu Thálie vloni foto: ČTK

Mezi činoherci jsou nominováni Saša Rašilov, Viktor Dvořák, Lucie Trmíková nebo Pavla Gajdošíková. Každá ze čtyř tradičních kategorií má po třech mužských a třech ženských nominantech. Mezi operními pěvci jsou ve finále Kateřina Kněžíková nebo Jiří Sulženko, v kategorii muzikál a opereta jsou mezi nominovanými Jan Cina a Vojtěch Dyk.

Traumatický osud Josefa K. Národní divadlo uvede Kafkův Proces jako balet

V nové kategorii alternativní a loutkové divadlo je nominováno pět umělců bez rozdělení na mužské a ženské interprety, jsou jimi Miřenka Čechová, Milan Hajn, Miloslav König, Martin Pechlát a Lucie Trmíková, která tak je nominována dvakrát.

Ceny se nově budou udílet ne za výkony v uplynulém kalendářním roce, ale za výkony v uplynulé divadelní sezoně. Ceny Thálie udílí Herecká asociace od roku 1993 za nejlepší divadelní herecké výkony. Ocenění je pojmenováno po múze komedie Thálii. Udílejí se v kategorii činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr.

Autor: