Dnes Středa - skorojasno 21°C
Zítra Čtvrtek - obcasny-dest 17°C
Středa 29. 5. 2024
Svátek má Maxmilián a Maxim
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Mezinárodní festival středoevropského filmu 3Kino propojí téma svobody
V soutěžní sekci je zařazen film Pan Jones Agnieszky Holland. Foto: Robert Pałka

Mezinárodní festival středoevropského filmu 3Kino propojí téma svobody

Již pošesté se bude v Praze konat Mezinárodní filmový festival 3Kino, zaměřený na středoevropskou kinematografii. Od 10. do 15. října budou v sálech pražských kin Lucerna, Světozor, Atlas a Evald uvedeny filmové novinky od takových osobností jako je Agnieszka Holland, Krzysztof Zanussi nebo Václav Marhoul. Na diváky čeká bezmála 60 filmových projekcí, které letos propojuje téma svobody.

Festival zahájí předpremiéra snímku Černý Mercedes režiséra Janusze Majewskeho odehrávajícího se ve Varšavě roku 1941. Úplně poprvé pak odborná porota udělí na slavnostním galavečeru 14. října v kině Lucerna cenu v kategorii hraný film. Katalog filmů s denním programem je umístěn na www.3kino.cz, kde bude také od 30. září možné zakoupit vstupenky.

 „Festival 3Kino se soustředí na kinematografii čtyř zemí, které mají prožitou podobnou historii, ale každá z nich ji reflektuje velmi odlišně. Tím, že jsou si blízko, si dobře rozumí, ale díky odlišným zkušenostem vzniká tavicí kotel myšlenek a také obrovská tvůrčí energie. Mám radost, že se v letošním programu objeví film Mr. Jones Agnieszky Holland, který v září vyhrál cenu Zlatí lvi na filmovém festivalu v polské Gdyni a další oceňované snímky. Snažíme se oslovovat i takové tvůrce, kteří by se jinak zřejmě do České republiky se svými snímky nepodívali. Zajímají nás jejich nejnovější  filmy, které mají velký potenciál zaujmout českého diváka díky vzájemné kulturní blízkosti, ale v běžné distribuci se neobjeví,“ přibližuje zakladatel a ředitel festivalu 3Kino Vavřinec Menšl. 

V soutěžní sekci MFF 3Kino je letos zařazeno 11 snímků. Českými zástupci jsou filmy Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka a Tiché doteky Michala Hogenauera. Dále  budou soutěžit maďarské snímky Jeden den režisérky Zsófie Szilágyi, Rozkvetlé údolí László Csujy a Trezor Pétera Bergendyho.

Nejsilnější je polská účast. Soutěžit budou filmy 7 citů Marka Koterskiho, Černý Mercedes Janusze Majewskeho, Éter Krzysztofa Zanussiho, Pan Jones Agnieszky Holland, Zábava, zábava Kingy Debske a Železný most Moniky Jordan-Młodzianowske.

Festival také připomene 30. výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. V letošním programu jsou tedy zařazeny snímky, které propojuje právě téma svobody či boje za ni. Uvedeny budou v sekcích Ostrovy svobody a Svobodné filmy po roce 89.

Další festivalovou sekcí je Retrospektiva, v níž se letos budou promítat snímky Dvojí svět hotelu Pacifik a Excentrici Janusze Majewskeho. A také filmy Moje dcery krávy a Hel Kingy Debské. V posledním jmenovaném filmu polské režisérky, která studovala také na pražské FAMU, si zahrála Aňa Geislerová. 

Sekce Zvláštní uvedení přinese film Návrat režisérky Magdaleny Lazarkiewicz, která je sestrou Agnieszky Holland a matkou muzikanta a skladatele Antoniho Komasy-Lazarkiewicze, jenž je mj. autorem hudby k minisérii HBO Hořící keř. Ve stejné sekci se objeví také Nabarvené ptáče Václava Marhoula a film Bolše Vita maďarské režisérky Ibolye Fekete odehrávající se po otevření západních hranic Maďarska v roce 1989.

Mezi festivalovými hosty budou letos například polský filmový a divadelní režisér a scenárista Krzysztof Zanussi, český režisér Václav Marhoul, polská režisérka Kinga Debska a další. 

Přehled snímků v soutěži

7 citů (Polsko, 2018, režie Marek Koterski)

Černý Mercedes (Polsko, 2019, režie Janusz Majewski)

Éter (Polsko, Maďarsko, Ukrajina, Litva, 2018, režie Krzysztof Zanussi)

Jeden den (Maďarsko, 2018, režie Zsófia Szilágyi)

Pan Jones (Polsko, Velká Británie, Ukrajina 2019, režie Agnieszka Holland)

Rozkvetlé údolí (Maďarsko, 2018, režie László Csuja)

Trezor (Maďarsko, 2018, režie Péter Bergendy)

Zábava, zábava (Polsko, 2018, režie Kinga Debska)

Železný most (Polsko, 2019, režie Monika Jordan-Młodzianowska)

Staříci (Česká republika, 2019, režie Martin Dušek, Ondřej Provazník)

Tiché Doteky (Česká republika, Nizozemsko, Lotyšsko 2019, režie Michal Hogenauer)

O festivalu 3Kino

Mezinárodní filmový festival 3Kino byl založen v roce 2013 v Praze. V následujícím roce pak proběhl první ročník, který představil 28 filmů ze čtyř středoevropských zemí – z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Festival od samého začátku klade důraz na setkávání a propojování středoevropské kultury, především prostřednictvím filmů. Každý rok na podzim do Prahy zavítá řada zahraničních hostů a kromě filmových projekcí je připraven doprovodný program zahrnující odborné přednášky, divadelní představení, workshopy a koncerty. Za více než pět let své existence přivezl festival 3Kino do České republiky 235 filmů a hostil více než 100 významných osobností středoevropské kinematografie.


Autor: red

Frankenstein: Inscenace podle románu Mary Shelleyové v Komedii

Dnes v 09:24

Městská divadla pražská uvedou 8. června v Komedii nové zpracování známé literární látky v režii Jakuba Maksymova.

Milan Jiřík: Divadlo barevných stínů

Včera ve 14:59

Vystavená kolekce děl od umělce Milana Jiříka nás zavádí do fascinujícího světa divadla barevných stínů, kde se umění prolíná s inovací a odvahou. Milan Jiřík, již během svých studií na gymnáziu u LŠU v Písku, byl považován za mimořádný výtvarný talent, avšak cesta ke studiu na vysoké umělecké...

Praha 15: Trio Gratia

27. května 2024 v 10:43

V hostivařském kostele se 2. června představí Trio Gratia.

Výstava: František Plánička

27. května 2024 v 10:31

Venkovní výstavu najdete od června na zahradním městě. Vernisáž se koná v neděli 2. června.

Praha 6 zná vítěze letošního ročníku soutěže AntiFet Fest, je jím film Dva světy

24. května 2024 v 16:12

V divadle Semafor se uskutečnilo vyhlášení dalšího ročníku obvodního kola soutěže amatérských filmů žáků základních škol z Prahy 6.

Léto s živou hudbou 2024 v Praze 15

24. května 2024 v 11:52

Pro všechny milovníky dobré hudby odstartuje ve čtvrtek 6. června v Pivovaru Hostivar Léto s živou hudbou 2024. Koncerty se budou konat pod širým nebem každý čtvrtek od 19 hodin za příznivého počasí.

Villa Pellé hostí díla ikony street artu, Španěla Aryze

24. května 2024 v 06:07

Světově uznávaný malíř, ilustrátor a autor instalací ve veřejném prostoru Octavi Arrizabalaga známý pod pseudonymem Aryz poprvé vystavuje v České republice. A vybral si bubenečskou Villu Pellé.

Červen ve Viole: Konec sezony s oblíbenými herci a herečkami a Cirkusovou pohádkou ke Dni dětí

23. května 2024 v 11:46

Divadlo Viola na Národní třídě se s letošní divadelní sezonou loučí reprízami úspěšných inscenací. Dříve, než dveře do zdejšího útulného hlediště uzavřou divadelní prázdniny, jsou diváci 5. června od 20 hodin zváni na úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm....

Orchestr Pražské konzervatoře hraje v Kyjích

22. května 2024 v 19:14

Komorní orchestr Pražské konzervatoře je tvořen třiceti studenty 2. a 3. ročníků školy oddělení smyčcových nástrojů. Vedle barokního a symfonického orchestru je jedním ze tří výstavních těles této významné instituce.

Prosecká zastaveníčka zvou na červnové koncerty

22. května 2024 v 16:38

Praha 9 zve na Prosecká zastaveníčka do Parku Přátelství. Koncerty se konají od května do září vždy v úterý, začínají v 18 hodin a jsou zdarma.

Skladby Antonína Dvořáka a Jana Hanuše zazní v kostele sv. Antonína

21. května 2024 ve 20:50

Ve čtvrtek 23. května večer od 19:30 hodin se můžete zaposlouchat do tónů skladeb Antonína Dvořáka nebo Jana Hanuše na Strossmayerově náměstí. Koncert je zdarma.

Tóny Vinohrad: Hudba a ladný pohyb v Gröbeho vile

21. května 2024 v 11:31

Ve středu 22. května poznáte, jak se i v komorním podání doplňuje úžasná hudba a ladný pohyb. Květnový koncert z cyklu Tóny Vinohrad nabízí program s názvem Do tance.

Mistři grafiky manýrismu ve Valdštejnské jízdárně

21. května 2024 v 10:44

Výstava Od Michelangela po Callota / Umění grafiky manýrismu návštěvníkům nabízí více než dvě stovky děl, grafiku, kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava je připravena ve spolupráci s francouzským Muzeem Louvre, je otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do...

Atomic Gigolo zahrají na Vyšehradě

21. května 2024 v 06:56

První koncert letošní sezóny, za úplňku a s jedinečným vyšehradským výhledem ve čtvrtek 23. května. Vstupné dobrovolné, začíná se v 19 hodin.

Přednáška: Toyen, tajemná bytost

21. května 2024 ve 02:10

Dítě bez rodiny. Žena bez milostného vztahu. Chudobná umělkyně. Čtyři mýty, čtyři klišé, které malířka z velké části sama koncipovala.

Další články
Nahoru