Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Oliver Sacks: Vše je na svém místě (První lásky a poslední příběhy)

 |  7. 10. 2019
 |  Vesmír 98, 601, 2019/10

Nakladatelství dybbuk, 224 stran, Praha 2019, ISBN 978-80-7438-208-6

Soubor různorodých esejů světově známého neurologa, v nichž vzpomíná na dětství a na své klinické případy, uzavírá 12 krátkými eseji sepsanými na sklonku života. V eseji Život jde dál se loučí slovy: Přesto přese všechno si však troufám doufat, že lidský život a bohatost kultur přetrvají i na zdevastované zemi… Sice chovám v úctě kvalitní literaturu, umění a hudbu, ale zdá se mi, že jedině věda, s přispěním lidské slušnosti, zdravého rozumu, prozíravosti a starosti o chudé, nabízí světu ve stávajícím marastu nějakou naději… Nadchází mi čas odchodu z tohoto světa, a tak tomu musím věřit – totiž že lidstvo i naše planeta přetrvá a že to nebude naše poslední hodinka.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Psychologie a psychiatrie, Biografie

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...