Slovenská policie zatkla bývalé agenty tajné služby SIS

Slovenští kriminalisté dnes v Bratislavě a okolí zadrželi tři bývalé příslušníky tajné služby, a to v souvislosti "s násilnou a drogovou trestnou činností a s nedovoleným ozbrojováním". Uvedla to slovenská média. Podle portálu televize Markíza má jít o bývalé příslušníky SIS Jána Ferance, Pavla Forische a Stanislava Žiarana.

Forisch svého času donášel informace opozičnímu poslanci Jozefu Rajtárovi (SaS), který se nyní hájí, že tyto informace "byly cenné, aby se z mafiánského státu stal stát dobře fungující". Zároveň to byl Forisch, kdo přišel s falešným obviněním europoslankyně Lucie Ďuriš Nicholsonové, že se věnovala obchodu s bílým masem v Kanadě, připomněl server Sme.sk.

Forisch podle serveru na sociálních sítích tvrdil, že právě on spolu se Žiaranem stáli za odhalením skandálů okolo podnikatelů Mariana Kočnera, obviněného z vraždy novináře, a Ladislava Bašternáka, který pronajímal byt tehdejšímu premiérovi Robertu Ficovi.

Forisch, Feranc a Žiaran také opakovaně a dosud neúspěšně podávají soudům návrh na bankrot největšího slovenského masokombinátu Mecom, patřícímu investiční skupině Penta, která jejich počínání označila za vydírání.

Ferancovi také patřila regionální agentura původně z obce se dvěma stovkami obyvatel, která ovšem za Ficovy vlády dělala pro stát tendry za stamiliony eur. Skandál vypukl až poté, co agentura uspořádala výběrové řízení na reklamy, ve kterém uspěly čtyři spřízněné firmy, připomněl portál.

"Lze si je najmout na sledování nepohodlných novinářů. Sbírají na lidi špínu a pak ji využívají ve svůj prospěch. Na objednávku zastrašují podnikatele a zvládnou i průmyslovou špionáž," napsal před časem deník Sme o nabídce služeb bývalých příslušníků SIS, kteří čím dál častěji figurují i ve významných aférách, jako je vražda novináře Jána Kuciaka. "Po odchodu ze služby využívají nasbírané zkušenosti a stát na ně nedosáhne," upozornil deník. Podle bývalého šéfa analytiků SIS Jána Mojžíše je v tajné službě vysoká fluktuace a odcházejí poměrně mladí zaměstnanci v produktivním věku, kteří si potřebují najít práci. A jejich služby vyhledávají podnikatelé.

Jedním z nejznámějších příkladů je bývalý redaktor Sme Peter Tóth, který se stal příslušníkem SIS, šéfem kontrarozvědky - a nakonec pravou rukou podnikatele Kočnera. Pro něj sledoval i žurnalistu Kuciaka. Po Kuciakově vraždě loni v únoru se obrátil proti Kočnerovi a začal spolupracovat s policií.

Související

Více souvisejících

Slovensko Policie SR

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 18 minutami

před 44 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

Tragédie při letu Singapore Airlines. Boeing se dostal do turbulencí

Tragický incident se stal na palubě letounu dopravce Singapore Airlines na lince z Londýna do Singapuru. Stroj se dostal do silných turbulencí a musel nouzově přistát v Bangkoku. Podle informací agentury Reuters zemřel jeden člověk a dalších 30 osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy