Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ZEMŘEL JAN KAČER, VÝZNAMNÝ HEREC, REŽISÉR A PŘEDSTAVITEL NOVÉ ČESKOSLOVENSKÉ FILMOVÉ VLNY. Více zde.

Výjimeční: Trailer komediálního dramatu od režisérů Nedotknutelných (trailer)

Do kin vejde na konci listopadu komediální drama Výjimeční. Film od autorů francouzského megahitu Nedotknutelní (2011) bude ale ještě před distribuční premiérou k vidění na letošním 22. Festivalu francouského filmu. Hlavní role ve filmu vytvořili francouzská herecká star Vincent Cassel a Redy Kateba. Film natočila francouzská autorská dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache. Film byl letos promítán jako zakončovací snímek na festivalu v Cannes.

Jedná se o sedmý společný počin režisérsko-scenáristické dvojice Erica Toledana a Oliviera Nakacheho. Jejich komedie Nedotknutelní (2011) okouzlila diváky po celém světě, ve Francii ji do této chvíle v návštěvnosti porazily jen 2 filmy (jedním z nich je Titanic), a letos vznikl americký remake s Bryanem Cranstonem v hlavní roli.

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat.
Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život.
Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl.

Oba režiséři s Vincentem Casselem na place filmu Výjimeční (foto: Carol Betuel)

Aby ve Výjimečných dosáhli co největší autenticity, Toledano s Nakachem se na dva roky naplno ponořili do chodu organizací, o nichž film pojednává. Většina scén proto vychází ze situací, jak je autoři na vlastní kůži prožili. Postava Bruna je založená na jejich dlouholetém příteli, Stéphanovi Benhamou, který se staral o autistického člena Toledanovy rodiny. Snímek je unikátní i tím, že v něm kromě profesionálních herců vystupují také autističtí neherci. Fikce se tak prolíná s realitou, stejně jako se pláč mísí se smíchem a dramatické situace v terénu s chvilkami oddechu, lehkosti a optimismu.

Film do kin dorazí 28. listopadu v distribuci společnosti Bioscop.
Časy promítání na 22. Festivalu francouzského filmu se po zveřejnění programu dozvíte zde.

-red-
foto/video: Bioscop © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast