Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Do Prahy se vrátí létající gladiátoři. S novou show i uzdraveným Podmolem

Sport

  17:18
PRAHA - Létající gladiátoři se po roce opět představí v české metropoli. Tradičně druhou listopadovou sobotu (2. listopadu) se v pražské O2 areně uskuteční 19. ročník FMX Gladiator Games. Nejstarší freestyle motokrosová show v Evropě nabídne největší hvězdy scény. Triky budou jezdci ve vzduchu předvádět na motorkách, čtyřkolkách, buginách i sněžných skútrech.

Volt. Jeden z nejtěžších triků ve freestyle motokrosu. foto: Archiv Libora Podmola

Poprvé od vážné nehody na nohou. Pomalu se mi zlepšuje cit v prstech, říká motokrosař Podmol

Stejně jako v předchozích letech si pořadatelé pro letošní - v pořadí již devatenáctý - ročník přichystali několik novinek. Tou zásadní je zcela nová scéna.

„Chceme se posunout zase trochu výše, navíc jsme loni oslavili plnoletost, a tak si podle nás 19. ročník zaslouží nové pojetí,“ vysvětlil zakladatel a organizátor FMX Gladiator Games Marek Rejman.

Surferflip. Trik, který Libor Podmol vymyslel. Jde o salto vzad, které závodník...
Libor Podmol na loňských FMX Gladiator Games v pražské O2 Aréně.

„Nová scéna bude mít větší plochu LED obrazovek a samozřejmě novou grafiku. Od klasického kolosea se posuneme trochu do Mad Max stylu,“ dodal Rejman s odkazem australsko-americký akční thriller Šílený Max.

Bláznivé triky na létajících motorkách fanouškům v libeňské hale předvedou největší domácí hvězdy freestyle motokrosu včetně Petra Piláta, Martina Koreně či Filipa Podmola. Vrátit do sedla motocyklu by se na FMX Gladiator Games měl i slavnější z bratrské dvojice Podmolů Libor, který se letos na jaře vážně zranil, když si při závodech v Německu zlomil obě nohy.

VIDEO: Jednou by chtěl přeletět na motorce Vltavu. Jaké to je skočit salto vzad s mistrem světa?

Ze zahraničních jezdců do české metropole zavítají například Belgičan Julien Vanstippen či Španěl Edgar Torronteras. Ten se stal jednou z hlavních hvězd ročníku 2017, když dechberoucími triky, k nimž přidal beatboxové vystoupení, uhranul pražské publikum.

„Jsme rádi, že se nám pro letošní ročník podařilo získat právě Edgara, který výrazně zazářil v předminulém ročníku, ale hlavně patří mezi ty, kteří pomohli FMX scénu utvořit a dát ji pomyslné základy. Je to absolutní legenda,“ okomentoval Martin Koreň, jezdec a spoluorganizátor akce.

Veřejnost zároveň bude mít před akcí možnost prohlédnout si její zázemí, projít se po rampách i doskočištích nebo se potkat a vyfotit s jednotlivými jezdci.

Vstupenky na FMX Gladiator Games jsou stále k dispozici v síti Ticketportal od 990 korun. Děti do 140 centimetrů mají pro lístky 2. a 3. kategorie nárok na slevu.

Autor: