Plukovník Sun (Kingsley Amis)

James Bond se vrací ve své klasické podobě, plně ve Flemingovském stylu…

Poprvé vychází v češtině román, který vyšel už roku 1991. Dědicové autorských práv Iana Fleminga pověřili napsat pokračování slavného agenta Kingsleyho Amise, autora nejen Šťastného Jima. Amis byl Flemingův velký obdivovatel, a i když špionážní žánr nebyl jeho obvyklou parketou, nabídku přijal (i když pod pseudonymem).

James Bond se tu vrací někam do 60. let, kdy je sice už mír, ale jinak je Východ dosti znepokojivým elementem. Poté, co neznámí profesionálové unesou stařičkého M, jde Bond v jeho stopách až do Řecka.

Na knize je krom nostalgie znát, že autor opovrhoval technickými udělátky, které zaplavily filmová zpracování. Auta, plovoucí pod vodou, nebo létající batoh tady rozhodně nenajdete, Amisův Bond se spoléhá jen a pouze na sebe a své schopnosti (nebo svých spolupracovníků.) Ale co tu určitě najdete, je krásná a odvážná dívka (nezbytná bondgirl) chladnokrevný soupeř – čínský plukovník Sun, a spiknutí s cílem destabilizovat světovou politiku (jak jinak.)

Plukovník Sun není tedy divokou akční jízdou, na jaké jsme zvyklí z posledních filmů. Jistě, lidé tu umírají a lodě vybuchují, bez toho by to nešlo. Ale tušíte, že to, co lidi považovali za thriller v 80. letech, dnešním čtenářům už nestačí.

Nicméně Plukovník patří ke klasice bondovského kánonu, o čemž svědčí i to, jak si ho scénáristi zakomponovali do filmů: v Jeden svět nestačí použili únos M, ve Dnes neumírej se padouch také jmenuje Sun, ve Spectre použili celý Sunův monolog o umění správného mučení. Tyhle narážky pochopí jedině ti, kdo četli Amisův román (nebo si našli článek na Wikipedii…).

 

Originál: Colonel Sun, 1991
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Vydal: Dobrovský, 2019
336 stran

 

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Michaela Turková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA