VIDEO: Elektřinu vyrobí i brambora nebo citron, ukazují studenti v Chebu

  15:10
O tom, že fyzika a chemie nejsou jen suché vzorce, poučky a početní úlohy, se snaží v Chebu přesvědčit studenti a učitelé místního gymnázia. V dalším ročníku zábavného festivalu Věda před radnicí si připravili bezmála stovku nejrůznějších pokusů, experimentálních ukázek a optických klamů.

„Letos jsme se kvůli očekávaným nízkým teplotám přesunuli z tradičního místa na náměstí Krále Jiřího do Kulturního centra Svoboda,“ uvádí gymnaziální učitel fyziky Jan Dirlbeck, který má přípravu a organizaci festivalu pod palcem. A na příkladu ukazuje, jak jednoduché je vyrobit elektřinu.

„Když si položím ruce na desky spojené kabely, přístroj nám ukáže nějaké napětí. Člověk tak funguje jako elektrický článek. To napětí je samozřejmě tak malé, že neublíží, může však třeba rozsvítit malou žárovku. Jako článek poslouží například i brambora, jablko nebo tu máme i citron,“ představuje jeden z pokusů Dirlbeck. 

Vedle nejrůznějších optických klamů, zrcadel a chemických pokusů nechybí ohnivý a letos ani vodní vír.

„Oblíbený solární vařič, na kterém jsme loni pekli kuřátko, jsme tentokrát nechali ve skladu. Bohužel k němu potřebujeme pomoc slunce, a to se nám schovává za mraky. To bychom nic neuvařili,“ dodává Dirlbeck.

Podle ředitele školy Jaroslava Kočvary je letošní festival zaměřený především na chemii.

„Akci pořádáme v rámci týdne škol UNESCO, které letošní rok vyhlásilo rokem periodické tabulky prvků. Tady na té tabuli jsou u každého prvku QR kódy, a pokud na některý namíříte chytrý telefon, dostanete se přímo na internet, kde je možné si o tom kterém prvku leccos přečíst,“ říká.

Nechybí ani chemické pokusy. „Při nich demonstrujeme vývoj chemie od pravěku přes Egypt, středověk až k minulému století. Velmi zajímavé jsou například pokusy z dílny alchymisty císaře Rudolfa II. Úplnou novinkou letošního ročníku měla být díra do Austrálie, ale bohužel je dosud ve výrobě, tak snad příště,“ krčí rameny ředitel Kočvara.

Festival, který je možné navštívit ještě v pátek od 9 do 14 hodin, však nekončí. Se sadou těch nejzajímavějších exponátů a pokusů budou studenti a jejich pedagogové objíždět školy v regionu. Tour začíná v listopadu v karlovarské krajské knihovně.