Co dělat, když váha při hubnutí začne stagnovat

Začnete hubnout a během pár týdnů jasně vidíte, že pokud dodržujete vhodný jídelníček a zařadíte do života pravidelný pohyb, vaše váha jde dolů. Třeba se hýbe různým tempem, ale motivující je právě tento úspěch. Vidíte jasné výsledky, okolí vám může dodat první pochvaly ohledně toho, jak vám to sluší.

Pak ale nastane obrat. Váha se může zaseknout na určitém čísle a najednou se ne a ne pohnout. Snadno vás může napadnout, co že tedy děláte špatně. Je třeba nyní něco ve stravování změnit?

Nepropadejte panice

Na počátku hubnutí, zvláště v případě, kdy vaše tělo není navyklé na neustálé zkoušení diet, se změna stravování na vaší postavě projeví velmi rychle. Pak ale kilogramy přestanou rázem ubývat. Tuhle změnu však nemusíte vnímat nijak tragicky. Jedná se pouze o odraz toho, že tělo je chytré a snaží se za jakýchkoliv okolností zajistit si co nejlepší stav. Zvykne si tedy na změnu režimu, ale zpomalí metabolizmus a pro jistotu si začne vytvářet zásoby, kdyby mělo být hůř.

Psychika v tomto případě hraje velkou roli. Pokud s vámi začne cloumat stres, vašemu snažení to nijak nepomůže. Právě naopak. Berte to tedy jako přirozenou součást hubnutí a nenechte se odradit. Zcela zbytečné je vážit se několikrát denně a přemlouvat váhu, aby ukázala nižší číslo. Vážení jedenkrát do týdne zcela postačí.

Nečiňte žádné drastické změny

Pokud začnete panikařit a svůj energetický příjem ještě víc snížíte, tělo akorát dostává zprávu, že opravdu bude hůř a je na místě si dělat zásoby. Zvažte, zda váš nastolený režim je správný. Pokud ano, stravujete se dietně, zdravě a přijímáte vše potřebné, jen ve stejném režimu vytrvejte.

Důležité je, zda opravdu dodržujete vhodný jídelníček, nehřešíte sladkostmi a pravidelně se věnujete pohybu. Pokud v tomto problém není, vyčkejte třeba dva týdny a uvidíte, že váha začne opět klesat. Kdyby se tak nestalo, můžete se obrátit na výživového poradce, který zjistí, zda někde nenastala chyba. Do té doby však nijak rapidně nesnižujte svůj energetický příjem, nevyřazujte ze stravy některé živiny, ani se nesnažte držet hladovku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Chcete hubnout? Pozor na ztrátu svalů! Velmi častým nešvarem při hubnutí je ztráta svalové hmoty. Když se člověk rozhodne zhubnout, zpravidla si nedává dostatečný pozor a společně s kily mu z těla odchází i svaly. A to není zrovna žádoucí stav, nemáme pravdu? Možná i vás děsí představa, že začnete hubnout a přijdete tak nejen o kila, ...
Zhubněte i bez pomoci odborníků. Poradíme vám jak na to! Stále více lidí se snaží udělat něco se svou postavou. A to je jedině dobře! Jestliže i vy chcete zhubnout, zpevnit svou figuru a dostat se do kondice, pak možná zvažujete všechny možné cesty, které vám pomohou dosáhnout vytouženého cíle. Jednou z možností je zaplacení odborníků, kteří by vám měli p...
Dejte si pozor na správnou rychlost hubnutí Ve svém okolí jistě najdete bez potíží někoho, kdo se snaží zhubnout už celá léta a úspěch se ne a ne dostavit. Na straně druhé jsou ale i ti, kdo sice hubnou, jejich odhodlání nezná mezí, ale jdou na to tak, že jejich zdraví jim nemá za co děkovat. Hlavními negativy bývají příliš rychle ztracená vá...