Říj 25 2019

Kozí dráha: dobrá správa a propaganda

Do Netolic se už jezdí. Pojede se i po Kozí dráze?

V úterý 22. října vyšel na serveru Idnes.cz článek Pusťte na Kozí dráhu cyklisty, žádají města. O vlaky tu zájem nemají. Jde o ukázkový příklad mediální manipulace využívající propagandistických technik. Jakým zájmům propaganda slouží je z titulku zřetelné. A jaká je skutečnost…?

Článek vyšel den poté, co dopravce KPT Rail telefonicky urgoval reakci SŽDC a Ústeckého kraje na ohlášený záměr provozovat příští rok na Kozí dráze pravidelnou osobní dopravu v rozsahu 4 párů vlaků denně o víkendech a státních svátcích v období od 2. května do 27. září 2020. Oznámený plán má k dispozici SŽDC a Ústecký kraj od konce září, k tiskovým mluvčím ani autorovi článku se však tato skutečnost nedonesla. Text prezentuje pouze zájem zástupců státní správy a politické partičky z Děčína a Teplic, která se nevzdává svého snu o vytrhání kolejí.

Přestože hlavním argumentem, proč se trať neudržuje, je absence provozu, hovoří tisková mluvčí SŽDC o příležitostné osobní dopravě jako o neštěstí pro trať. Tím naráží na velikonoční jízdy objednané s ročním předstihem dopravcem KŽC a starostou Telnice na duben 2020, ale o plánu pětiměsíčního provozu cca tři sta osmdesáti pravidelných vlaků od jara do podzimu se nezmiňuje.

S péčí řádného hospodáře poukazuje na vykládání neúměrně vysokých finančních nákladů na obnovu tratí jako společensky neefektivní a nerentabilní. Připomeňme, že na Kozí dráhu stejně jako na většinu tratí v ČR dostává SŽDC finance především ze Státního fondu dopravní infrastruktury, navíc dopravce platí poplatek za dopravní cestu. Náklady na obnovu narostly přímo úměrně nezákonnému neudržování tratě do této doby a je zarážející, že SŽDC veřejně poukazuje na to, že neplní své zákonem dané povinnosti.

Aktuální stav Kozí dráhy v Krupce.

Společenská efektivita pravidelných sezónních vlaků v porovnání s přínosem cyklostezky zůstává otevřenou otázkou. V článku nedostal prostor žádný starosta, na jehož hlavu chce SŽDC vybudování cyklostezky hodit. Kraj to totiž rozhodně platit nehodlá. Je zajímavé, že ani tisková mluvčí Ústeckého kraje nezmínila plán na rok 2020 oznámený dopravcem KPT rail, který by pro kraj aktuálně měl být zajímavější než imaginární cyklostezka v mlze budoucnosti.

Inspirace z jižních Čech: plný osobní vlak na trase Týn nad Vltavou – Číčenice – Netolice.

Dopravce KPT rail letos úspěšně obnovil sezónní provoz na dvou jihočeských lokálkách a vlaky na Kozí dráze bude provozovat na vlastní komerční riziko, tzn. od Ústeckého kraje finance nežádá. Příští léto tak může ukázat, jaký je reálně o provoz na trati zájem. To si však propagátoři cyklostezky zřejmě příliš nepřejí a raději by Kozí dráhu viděli na idnes v seriálu Zaniklé tratě.

Related Images:

Share

Můžete komentovat