Poznejte potraviny, které hubnutí výrazně napomáhají

Jak by se vám líbilo hubnout tím, že budete jíst? Byla by to krásná představa, viďte? Ačkoli vám tento sen splnit nemůžeme, rádi vám představíme potraviny, které hubnutí výrazně napomáhají.

Určitě moc dobře víte, že držení hladovky redukci váhy neprospívá – ba naopak vaše tělo nutí ukládat si zásoby a čerpat energii, kterou tolik potřebujete. Mnohem rozumnější je jíst častěji za den, ale menší porce.

Pokud svůj jídelníček postavíte na potravinách, které podporují hubnutí, zvýšíte tak své šance, že se vám opravdu povede zhubnout na takovou váhu, kterou jste si vysnili. Pojďme si tedy společně tyhle zázračné potraviny představit!

Potraviny, které vám pomůžou zhubnout

Mezi základní pravidla každého hubnutí patří konzumovat malé porce několikrát denně – ideálně tak 6x během dne. Kdo chce zhubnout, ten musí popřemýšlet nad svým jídelníčkem. Ještě než si sestavíte jídelní plán, přečtěte si dnešní článek. Najdete v něm tipy na potraviny, které spalují tuky a podporují proces hubnutí.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou součástí müsli, o kterém se tvrdí, že je zdravé. Nejsou tam jen tak pro nic za nic – obsahují totiž velké množství rozpustné vlákniny a zároveň zpomalují trávení. Možná si říkáte, k čemu vám je při hubnutí pomalé trávení? Je to jednoduché: pokud tělo tráví pomalu, dokáže nastolit rovnováhu hladiny cukru v krvi. Díky tomu nebudete mít chutě na sladké.

Zelený čaj

Možná to nevíte, ale zelený čaj obsahuje vysoké množství polyfenoly, které jsou známé tím, že zrychlují metabolismus. Rychlý metabolismus napomáhá hubnutí – a to se vám hodí. Důležité je ale myslet na to, že zelený čas odvodňuje, proto dbejte na dostatečný pitný režim.

Ocet

Teď možná nevěřícně kroutíte hlavou a se znechucením si představujete, jak se před den nutíte do konzumace octa. I on ale patří na seznam pochutin, které napomáhají hubnutí a hned vám prozradíme proč! Ocet navozuje pocity sytosti, díky kterým toho tolik nesníte. Může být součástí zálivek, rozhodně jej nemusíte pít přímo z lahve. Mimo to zabraňuje ukládání tuků v těle, což je další bod k dobru.

Avokádo

Během vaší snahy zhubnout si můžete pochutnat na avokádu, které obsahuje hodně mono-nenasycených druhů tuků, které jsou ale zdravé. Zní to možná bláznivě – přeci jen je avokádo z 82% tvořeno tukem – ale je to tak. I díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin si zaslouží čestné místo ve vašem zdravém jídelníčku.

Česnek

Česnek je nedílnou součástí české kuchyně a s pokrmy dokáže hotové divy. Ačkoli je nechvalně známý pro svůj typický pach, který se vám po jeho konzumaci line z úst, nemůžeme mu upřít body k dobru. Ty získává za vysoký obsah antioxidantů a chemickou látku Allicin, která při trávení reaguje s krví a ničí nejen škodlivé bakterie, ale i viry, které se usazují ve střevech.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Toužíte zhubnout? Nezapomínejte, že hubnutí začíná v hlavě Chci zhubnout. Chci se líbit sám/sama sobě. Chci nosit to, co se mi líbí. Chci se dívat do zrcadla a nemuset se za sebe stydět. Chci v létě k vodě, nikoli sedět doma na gauči a bát se někde ukázat v plavkách. Jsou vám tyhle věty důvěrně známé? Toužíte zhubnout, ale stále jen stojíte na začátku? P...
Nejčastější důvody, proč se vám nedaří zhubnout Možná už se vám podařilo zhubnout bez zvýšeného úsilí. Anebo jste krátce po začátku diety dosáhli určitých výsledků. Bohužel, ztráta hmotnosti se může po určité době zpomalit nebo zcela zastavit. Proč tomu tak je? V tomto článku uvádíme nejčastější důvody, proč se vám nedaří zhubnout. Poučte se z ch...
Hubnout s rozumem můžete třeba i po šedesátce Nějaké to kilo navíc může naprosto stejně potrápit ženu kolem dvaceti, ale i muže třeba již v důchodovém věku. Jistě není pravda, že ve stáří není nutné o sebe pečovat. Naopak, je zapotřebí udržet tělo co nejvíce v kondici, nepřivozovat si zbytečně zdravotní problémy nadváhou a prožít spokojeně každ...