Autobusy Mercedes-Benz Tourismo jsou na trhu již 25 let

Autobusy Mercedes-Benz Tourismo jsou na trhu již 25 let

Automobilka Mercedes-Benz slaví 25 let od zahájení výroby autobusu Tourismo. Za čtvrtstoletí produkce prodala na 30 tisíc kusů tohoto nejprodávanějšího zájezdového autobusu v Evropě. V současné době je na trhu třetí generace bezkonkurenčně nejúspěšnějšího autobusu. V prodeji je dva roky, zákazníci oceňují zejména bezpečnost, nízké provozní náklady a vysokou úroveň pohodlí.

Rafal Jańczuk, generální ředitel polského dopravce RAF TRANS, při slavnostním převzetí autobusu Tourismo s pořadovým číslem 30 000 řekl: „Autobusy Mercedes-Benz Tourismo jsou skvělé po všech stránkách. Zaujmou ekonomikou provozu i bezpečím a pohodlím pro cestující i řidiče.“ RAF TRANS provozuje turistické linky, pravidelnou dálkovou autobusovou dopravu i kyvadlovou VIP dopravu. Vozový park firmy čítá 220 autobusů, přičemž páteř tvoří právě modely Tourismo doplněné dalšími autobusy s trojcípou hvězdou.

Mercedes-Benz Tourismo s vysoko umístěnou podlahou měří na délku 12,3 metru, celkem jsou však k dispozici i tři další provedení (nejdelší měří 14 metrů). Na výběr jsou dvou- i třínápravové verze. Je vybaven brzdicím asistenčním systémem Active Brake Assist 4, elektronickou stabilizací ESP, autonomním inteligentním tempomatem ART a asistenčními systémy (Lane Assistant a Attention Assist). V interiéru jsou nainstalovány pro cestující pohodlná sedadla Star Eco s čalouněním Luxline. Prostor řidiče je mimořádně ergonomicky uspořádaný, k pohodlí řízení přispívá rovněž multifunkční volant s koženým potahem. Pohon zajišťuje nízkoemisní řadový šestiválec Mercedes-Benz OM 70 o výkonu 290 kW (394 k).

Po prodeji více než 26 tisíc kusů Tourisma byla na podzim 2017 uvedena na trh třetí generace, která dokonale navázala na předchozí úspěch a všechny oceňované parametry posunula ještě výše. Mercedes-Benz nabízí široké spektrum doplňkové výbavy a řadu různých provedení. Autobusy jsou tak použitelné pro dálkovou dopravu, turistické zájezdy všeho druhu i kyvadlovou nebo vnitropodnikovou dopravu, meziměstské spoje, každodenní cesty i příležitostné turistické výlety.

Aktivní brzdicí asistenční systém Active Brake Assist 4 je jediný nouzový systém pro autobusy, který automaticky brzdí při hrozící srážce s jiným vozidlem, s chodcem nebo pevnou překážkou. Boční asistenční systém (Sideguard Assist) upozorní řidiče při vybočení doprava, pokud se v blízkosti nacházejí chodci, cyklisté nebo pevné překážky. Žádný autobus na trhu není vybaven tolika bezpečnostními prvky jako Mercedes-Benz Tourismo.

Prodejní hit od Mercedes-Benz má nízkou spotřebu paliva díky výborné aerodynamice (součinitel odporu vzduchu Cd = 0,33). Vůz je vybaven tempomatem PPC (Predictive Powertrain Control), řidič navíc v závislosti na osobním stylu jízdy dostává doporučení od systému EDF (Eco Driver Feedback), aby mohl dále snížit spotřebu paliva i produkci emisí.

První Tourismo nabídl Mercedes-Benz v roce 1994, byl to vůbec první autobus z produkce Mercedes-Benz, který dostal vedle označení i jméno (O 350 Tourismo). Na podzim 2006, po prodeji více než 12 tisíc kusů, nastoupila druhá generace. V roce 2013 překonal prodej hranici 20 tisíc kusů. O rok později, při příležitosti 20. výročí zahájení výroby, představil Mercedes-Benz řadu inovativních bezpečnostních a asistenčních systémů pro Tourismo.

(red)

Foto: Daimler

spinner