U nejvýše položené železniční stanice v Česku vznikne expozice o Zlaté stezce

U nejvýše položené železniční stanice na Šumavě v Kubově Huti vyroste moderní stavba se zázemím pro turisty. Za jejím návrhem stojí český architekt Radko Květ, který je autorem i úspěšného projektu archeologického parku v Pavlově na jižní Moravě.

Dřevěná fasáda, velké prosklené plochy a na střeše trávník. Vše zasazené do krajiny tak, aby stavba nenarušovala kopce v okolí. Vedle expozice bude i malé zázemí pro návštěvníky. Oba objekty pak propojí dlouhá opěrná kamenná zeď. Tak by měla vypadat stavba interaktivní expozice v Kubově Huti na Šumavě.

„Přestože je Kubova Huť turisticky vytížená, především kvůli Boubínu, nemáme zde pro návštěvníky dostatečné zázemí,“ vysvětluje starosta obce Zbyněk Klose (nestr.), proč se rozhodli projekt uskutečnit.

Expozice se zaměří především na historii Zlaté stezky. Ta v minulosti sloužila jako koridor mezi Čechy a Bavorskem. Propojovala dvě ekonomiky, kultury, území a mnoho lidí. Podle starosty Kloseho je důležité to připomenout.

Vedle toho bude expozice informovat návštěvníky o lesnictví, ochraně přírody a historii sklářství. „Kolem obce existuje spousta zaniklých sklářských hutí, jsou to zajímavá místa. Chtěli bychom turistům ukázat, že Šumava stále skrývá mnoho neobjevených zákoutí,“ vysvětluje starosta, který zároveň dodává, že chce expozici propojit s mobilní aplikací.

Podoba budovy dílem autora archeoparku v Pavlově

O návrh stavby se postaral architekt Radko Květ. Mezi jeho nejvýraznější projekty patří archeologický park v Pavlově na jižní Moravě, se kterým Květ vyhrál soutěž Stavba roku 2016. Koncepci expozice má na starosti bývalá ředitelka písecké dětské galerie Sladovna Tereza Dobiášová. Ta navrhla zatím nejnavštěvovanější interaktivní 3D expozici písecké Sladovny Mraveniště.

„Nyní s týmem pracujeme na posledních detailech, abychom mohli zahájit výběrové řízení na společnosti, které se budou na realizaci podílet,“ sdělil Klose a dále říká, že se stavbou začnou v roce 2020 a vzhledem k vysoké náročnosti očekávají, že bude trvat celý rok. Po dokončení bude expozice trvalá a bude otevřena nepřetržitě.

Finanční podporu ve výši devět milionů korun poskytl obci program Evropské územní spolupráce a další tři miliony zaplatí sama obec. Na projektu se kromě Kubovy Huti podílí i další obce z české a bavorské strany Šumavy.