Nejčastější důvody, proč se vám nedaří zhubnout

Možná už se vám podařilo zhubnout bez zvýšeného úsilí. Anebo jste krátce po začátku diety dosáhli určitých výsledků. Bohužel, ztráta hmotnosti se může po určité době zpomalit nebo zcela zastavit. Proč tomu tak je? V tomto článku uvádíme nejčastější důvody, proč se vám nedaří zhubnout. Poučte se z chyb jiných.

Možná hubnete, aniž byste o tom věděli

I přes veškerou snahu pořád vážíte stejně. To ale nemusí nutně znamenat, že nehubnete. Důvodem je například to, že u své diety cvičíte. Na jedné straně ztrácíte tuk, na straně druhé ho ale nahrazujete svaly, které budujete. To je dobrá věc, protože chceme zhubnout tuk, nikoli svaly. Proto své pokroky měřte jiným způsobem – například si měřte obvod pasu.

Nesledujete to, co jíte

Povědomí o tom, co jíte, je neuvěřitelně důležité, pokud se snažíte zhubnout. Mnozí lidé vlastně nemají tušení, kolik opravdu jedí. Pište si deníky se vším, co jste za celý den snědli.

Nejíte dostatek bílkovin

Bílkoviny jsou při hubnutí nejdůležitější živinou. Pokud 25-30 % z vašich kalorií budou bílkoviny, můžete posílit svůj metabolismus o 80-100 kalorií denně (to znamená, že bez zavedení dalších opatření spálíte za den o 80-100 kalorií více). Dále pak budete mít menší chuť na jídlo (zejména pokud se vám podaří přidat bílkoviny do snídaně).

Jíte příliš málo kalorií

Velké množství lidí, kteří začínají s hubnutím, obvykle jedí příliš málo kalorií. Použijte nějakou aplikaci na počítání kalorií. Toto se vám bude hodit také při dosažení dalších cílů, jako je například 30 % všech kalorií pocházejících z bílkovin. Obecně není potřeba počítat kalorie, ale pokud se snažíte plnit cíle týkající se jednotlivých živin, je to dobrý ukazatel.

Nejíte celozrnné potraviny

Kvalita jídla je důležitá. Celozrnné potraviny obsahují více vlákniny a dokážou regulovat váš apetit. Nasytí vás po delší dobu, takže nebudete mít chuť na další jídlo.

Přijímáte cukry v nápojích

Spousta lidí zapomíná počítat kalorie, které přijmou v rámci pitného režimu. Vyhněte se proto pokud možno slazeným nápojům (káva nebo čaj, džus, sodovky) a pijte radši vodu nebo neslazený čaj a kávu. Pozor také na ovocné šťávy – i ovoce obsahuje cukr! Stejně tak alkoholické nápoje (například i kořalky a pivo) obsahují velké množství cukru.

Málo spíte

Spánek je důležitý pro dobré psychické i fyzické zdraví, stejně tak pro vaši hmotnost. Dostatečné množství spánku vám zajistí důležité metabolické procesy ve vašem těle.

Jíte příliš často

Jedním z mýtů ohledně hubnutí je to, že musíte jíst menší porce častěji. To může celkově zkomplikovat přípravu jídla na každý den a ani to není pravda. Průměrnému člověku stačí pět jídel denně – snídaně, oběd, večeře a mezitím dvě svačiny. Svačiny přitom nemusí být nic složitého – dejte si ovoce nebo hrstku ořechů.

Máte nerealistické cíle

Hubnutí obecně je pomalejší proces, než si lidé přejí. Na začátku je možné rychle zhubnout, ale postup hubnutí se zpomaluje. Dalším velkým problémem je, že mnoho lidí má nerealistické očekávání toho, co je dosažitelné se zdravou výživou a cvičením. Je potřeba si uvědomit, že fotografie, které vidíme v časopisech, jsou častokrát upravovány prostřednictvím nejrůznějších programů. Doslova nikdo takhle nevypadá.

Důvodů může být mnohem více…

Důvodů, proč se vám nedaří zhubnout, může být více. Tělo v určité fázi dosáhne do bodu, kdy se cítí pohodlně a „zasekne se“ na určité váze. Mějte na paměti, že ne každá „dieta“ funguje. Místo toho, abyste na svou novou stravu mysleli jako na dietu, myslete na to, že hlavním cílem je stát se šťastnější, zdravější a silnější osobou. Pokud prostřednictvím své stravy a pohybu navíc ještě zhubnete, berte to jako přirozený vedlejší účinek.

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Přečtěte si také

Nejčastější chyby při hubnutí – děláte je taky? Hubnutí je běh na dlouhou trať. Často se snažíme zhubnout, ale ani přes veškerou snahu nadbytečná kila ne a ne zmizet. S očekáváním stoupáme na váhu a zklamaně sestupujeme zpět po zjištění, že jsme zase o pár deko těžší. Ptáme se sami sebe: v čem je chyba? Co děláme špatně? Proč místo hubnutí jenom ...
Chcete si vyzkoušet přerušovaný půst? Již z názvu lze asi odhadnout, že tato metoda hovoří o přerušení doby jídla určitým časem, v němž se postíme. Někdo možná čas od času přerušovaný půst dodržuje, aniž by o tom sám věděl. Stačí jen prodloužit si dobu, kdy běžně nejíte - ke spánku tedy přidat čas bez jídla večer a po ránu. Co se v těl...
Zhubněte rychle pomocí obyčejné chůze Možná jste již vyzkoušeli mnoho sportů, ale ani u jednoho nevydrželi dlouhodobě. Říkáte si, že nejste typ, co bude každý večer nadšeně vybíhat do nejbližšího (a časem vzdálenějšího) okolí, na skupinových lekcích ve fitness centru se necítíte nejlépe a posilování vám nějak vnitřně moc nedává smysl. Z...