bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

DSP: Vystřílel Stanley Cup, doplatil na platový strop a teď mizí do Číny

29. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Před 16 měsíci křepčil Devante Smith-Pelly na ledě se stříbrným pohárem, sedmi góly se podílel na senzačním tažení washingtonských Capitals. Byl opěvován za mimořádné výkony a dokonale načasovanou formu, vždyť v play off dal stejný počet branek jako za mnohem delší základní část. Pro černošského hokejistu šlo o vrchol kariéry. Stoupat už nebylo kam. Musel následovat pád.

A také zákonitě přišel. Byl strmější, než kdokoliv čekal. Jako když slunce roztavilo Íkarovi vosk na křídlech.

Z tajného trumfu šampionů NHL se za necelý rok a půl stal žoldák, který se musel prát o místo v přípravném kempu Calgary Flames, aby po marné snaze vzal zavděk KHL. Smith-Pelly je nejnovější posilou čínského Kunlunu.

V kabině Red Star se setká mimo jiné s Andrejem Šustrem. S českým obráncem sdílí podobný osud - jeho role v zámořské soutěži se změnila ještě prudčeji, než tráví cyankáli. Z uznávaného borce v pana nadbytečného. Lusknutím prstu.

Sedmadvacetiletý Kanaďan částečně doplatil ve Washingtonu na platový strop. Jeho gáže se pod něj prostě nevměstnala, a tak zamířil během minulé sezony na farmu. Capitals se museli zachovat krajně pragmaticky a Smith-Pellyho i kvůli přece jen slabšímu hernímu projevu obětovali. Možná měla na rozhodnutí vliv i změna trenéra, pod Toddem Reirdenem se DSP spíše hledal.

Rodák ze Scarborough později zaujal tím, že na protest proti politice a postojům amerického prezidenta Donalda Trumpa odmítl jít do Bílého domu. Jenže nic dalšího pozoruhodného nepředvedl. Když si ho Caps vytáhli do hlavního mužstva, tápal.

A nerozjel se ani ve vyřazovacích bojích. I jeho body chyběly Washingtonu v sérii s Carolinou, kterou nakonec Hurricanes urvali v rozhodujícím sedmém duelu. Smith-Pellymu skončila smlouva, najednou byl bez práce.

A poté to už znáte. Smith-Pelly to zkusil v Calgary, jenže po čtyřech přípravných utkáních bez bodu nemohl následovat jiný verdikt než ten, že Plameny bývalého hráče Anaheimu či Montrealu odmítly podepsat. Kroky důrazného útočníka tak vedou do Číny. Čeká ho nevšední dobrodružství, hokejová exotika.

Nebude na to sám - zkušenosti z NHL mají v Kunlunu také Wojtek Wolski, Brandon Yip, Gilbert Brule nebo Griffin Reinhart. Hokejisty Rudé hvězdy navrch od ledna koučuje Curt Fraser, který v kanadsko-americké profilize zanechal výraznou stopu jako hráč i coby muž na střídačce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.