Liberecký fotograf představí v Praze snímky z listopadu 1989

30.10.2019 09:13:35 | Autor: Jan Mikulička, KÚ Libereckého kraje | Rubrika: Kultura | Obce: Liberecký kraj

Liberecký fotograf představí v Praze snímky z listopadu 1989

I když jsou výstavní sály Severočeského muzea v Liberci kvůli rekonstrukci uzavřené, připravilo muzeum k aktuálnímu výročí sametové revoluce několik akcí a projektů. Jednou z nich je výstava ve Dvoraně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Průběh dramatických událostí listopadových dnů roku 1989 se tu prezentuje na dobových dokumentárních fotografiích Karla Čtveráčka mladšího pocházejících ze sbírek Severočeského muzea.

„Jsem velmi rád, že má Severočeské muzeum možnost prezentovat část svých fotografických sbírek, které souvisí s návratem demokracie do naší země, zrovna na takto významném místě," ředitel muzea Jiří Křížek.

Liberecký rodák na svých snímcích zachytil demonstrace, studentská shromáždění a spontánní projevy; impuls k nim dala násilím potlačená studentská demonstrace 17. listopadu 1989.

„Fotografování a natáčení průběhu demonstrací se věnovala řada amatérských a profesionálních fotografů především proto, aby zdokumentovali okamžik. Nikdo, zejména v těch prvních dnech, nevěděl, jak to skončí. Pohled autora, který byl sám v té době studentem FAMU, je zároveň pohledem generace, která se v listopadu proti režimu vzbouřila jako první," uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Karel Čtveráček mladší absolvoval bakalářské studium biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a Katedru dokumentární tvorby FAMU. Působí jako nezávislý režisér, kameraman a střihač; věnuje se krajinářské a přírodní fotografii.

Jeho starší dokumentární filmy zachycují životní příběhy fotografů, herců či výtvarných umělců. Nověji se ve své tvorbě věnuje tématům životního prostředí, zkoumá možnosti, jak prostřednictvím kultury a umění prohloubit vnímavost k přírodnímu světu.

Vernisáž výstavy se koná v úterý 5. listopadu od 17 hodin. Výstava, nad níž převzal záštitu vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny ČR Jan Morávek, potrvá do 6. prosince.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Knihovny, muzea a divadla slaví 30 let svobody výstavami i besedami

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Další květnové plánované uzavírky v Jablonci nad Nisou

Kvůli rekonstrukci přípojek vody a kanalizace se od 13. května objeví výkopy v ulici E. Floriánové. Ta bude kvůli stavebním pracím až do 31. května úplně uzavřená. Řidičům i chodcům znepříjemní život plánované uzavírky v ulici Gen. Mrázka, a to v části od ulice Kubálkova po Máchovu podél pravého chodníku, který bude úplně uzavřený a chodci budou mít k dispozici chodník u soudu. Důvodem je oprava vodovodního řadu, kopat se začne 15. května a práce potrvají měsíc.

V Jablonci se budou umývat popelnice

Po tři měsíce, od května do konce července, budou Severočeské komunální služby, s.r.o., mýt v Jablonci nad Nisou nádoby na směsný komunální odpad. Jablonecký magistrát prosí občany města o pomoc. „Mýt se bude ve stejný den jako se nádoby vyváží. Žádáme proto občany, aby své nádoby v den svozu neuklízeli dříve než v 17 hodin, popřípadě dokud neuvidí svou popelnici čistou," řekla Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu. Podle jejích slov není z provozních důvodů možné stanovit přesný harmonogram mytí nádob po jednotlivých ulicích či čtvrtích.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Do soutěže Vesnice roku 2024 se přihlásilo 14 obcí z Libereckého kraje
V Železném Brodě řídila bez řidičáku a pod vlivem alkoholu
Řidič v Lučanech přehlédl dívku přecházející po přechodu
Jaro v Lužických horách zve na sklo, jídlo, pivo i skalní oltář
Nové kabiny na hřištích či stavba areálu. Kraj podpoří sportovní projekty

Nejčtenější články

08.05.: Zemřel Jindra Gorner
08.05.: Policie hledá svědky nehody na jabloneckém parkovišti
08.05.: Jste znalcem Libereckého kraje? Ukažte své vědomosti a soutěžte

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace