Soudní patoložka odmítá tvrzení kolegy, že byl finančník Epstein zavražděn. Konstatovala sebevraždu

Americká soudní patoložka Barbara Sampsonová, která potvrdila, že finančník Jeffrey Epstein spáchal ve vězení sebevraždu oběšením, odmítla spekulace patologa najatého Epsteinovou rodinou. Podle patologa Michaela Badena, který se rovněž zúčastnil Epsteinovy pitvy, některé důkazy naznačují, že v Epsteinově případu šlo o vraždu. Informovala o tom agentura AP. Epstein byl ve vězení kvůli obvinění ze závažných sexuálních zločinů.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeffrey Epstein na policejní fotografii.

Jeffrey Epstein na policejní fotografii. | Zdroj: Reuters

Podle Badena utrpěl Epstein mimo jiné poškození hrtanu a frakturu jazylky, což je „u sebevražd oběšením extrémně neobvyklé“ a vyskytuje se spíše u „vražd uškrcením“. „Jsou tu důkazy ukazující na vraždu, které by měly být prošetřeny, aby se odhalilo, zda to vražda byla či nebyla,“ dodal Michael Baden, který byl v 70. letech hlavním newyorským patologem.

Finančník Epstein, kterého našli mrtvého v cele, měl fraktury na krku. Prokázala to pitva

Číst článek

Na jeho tvrzení ale ihned reagovala nynější hlavní soudní patoložka města New York Barbara Sampsonová. Jak řekla, „pevně si stojí“ za svými zjištěními, která uvedla ve zprávě o srpnové pitvě. Podle ní Epstein spáchal sebevraždu oběšením.

Šestašedesátiletý Epstein byl nalezen mrtvý ve své cele na začátku srpna. Jeho smrt vyvolala řadu otázek. Média si především kladla otázku, jak je možné, že takto ostře sledovaný vězeň nebyl lépe hlídán. Kvůli jeho někdejším vazbám na vlivné osobnosti se Epsteinova smrt okamžitě stala předmětem konspiračních teorií.

Ve vazbě byl Epstein od 23. července pod zpřísněným dohledem, protože byl ve své cele nalezen téměř v bezvědomí s poraněními na krku. Kvůli obavám, že má v úmyslu spáchat sebevraždu, se na něj vztahoval zvláštní režim, ten byl ale podle agentury AP ukončen koncem července.

Finančník čelil obviněním z obchodu se sexem a ze zločinného spolčení. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Epstein veškerá obvinění odmítal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme