https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valasske-mezirici-chce-zlevnit-poplatky-pro-lidi-kteri-adoptuji-psa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašské Meziříčí chce zlevnit poplatky pro lidi, kteří adoptují psa

31.10.2019 00:10 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku chce podpořit adopce psů z útulku. / Ilustrační foto
Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku chce podpořit adopce psů z útulku. / Ilustrační foto
Foto | JenniGut / Pixabay
Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku chce podpořit adopce psů z útulku. Lidé, kteří si adoptují psa z útulku, a to nejen valašskomeziříčského, by mohli nově mít úlevy při placení místních poplatků, sdělil to včera mluvčí radnice Jakub Mikuš.
 

Podle navržené úpravy vyhlášky by občané města, kteří psa adoptují, nebo již adoptovali, byli od poplatku za psa první rok osvobozeni a v dalších letech by platili poloviční částku. "Tito lidé nebyli dosud nijak zvýhodněni přesto, že se nezištně starají o odložené nebo opuštěné psy. Zároveň městu šetří náklady spojené s péči o tato zvířata," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

Změnu musí ještě schválit zastupitelé. "Věřím ale, že nalezneme shodu, protože se jedná o vstřícný krok směrem k lidem, kteří pomáhají nejen městu, ale zejména psům v nouzi," uvedl starosta. Pokud zastupitelé změnu vyhlášky odsouhlasí, mohla by začít platit od ledna příštího roku.

Vlastnictví psa musí majitelé ve městě nahlásit nejpozději do 15 dnů od jeho pořízení. "Následně obdrží evidenční známku a v okamžiku, kdy je pes starší tří měsíců, má majitel povinnost za něj platit poplatek," uvedl vedoucí oddělení místních poplatků radnice Libor Petřek. Za psa v bytovém domě se platí 1260 korun ročně, v případě psů u rodinných domů 500 korun v centru města a jeho okolí a 300 korun v ostatních částech Valašského Meziříčí včetně místních částí. "Od platby jsou zároveň osvobozeni například majitelé asistenčních psů či policejních a záchranářských služebních psů," uvedl Petřek.

Majitelé psů z útulků mají různé úlevy z poplatků také v některých okolních městech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist