InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Profesor Pavel Pafko do politiky nechce. Ministra Vojtěcha ale pochválil

Profesor Pavel Pafko s moderátorkou Petrou Květovou Pšeničnou.  , Autor: Martin Petřík

Profesor Pavel Pafko s moderátorkou Petrou Květovou Pšeničnou.     Autor: Martin Petřík

KOVÁŘOV – Do kina v Kovářově nedávno dorazila vzácná návštěva - známý chirurg Pavel Pafko. Zaplněný sál sledoval jeho debatu s moderátorkou Petrou Pšeničnou Květovou, místní rodačkou a absolventkou milevského gymnázia, kterou mohli diváci vídat ve zpravodajství televize Barrandov. Hned na začátku zaznělo, že 79 letý Pavel Pafko není bývalý chirurg, je stále veden jako zaměstnanec na plný úvazek ve Fakultní nemocnici Motol. Už ale neoperuje tak často jako dříve. Momentálně tak jednou, maximálně dvakrát týdně a spíše předává informace a zkušenosti mladším kolegům. V celé republice známým se stal Pavel Pafko v prosinci 1996, kdy odstranil plicní nádor prezidentu republiky Václavu Havlovi.

 

Když se Pavel Pafko rozpovídal o životě, řekl, co mu nejvíce v dnešní době vadí - že se lidé nedívají kolem sebe, nýbrž na sebe. „V minulém režimu to bylo takové vynucené, ale přeci jen jsme se ohlíželi i na druhé, dneska se každý kouká na sebe, na svou rodinu, jdeme si hlavně za tím, co nejvíce vydělat. To vidíme například u tzv. šmejdů, kteří jsou v honbě za větším ziskem schopni okrást i starého nemocného člověka. A to mi šíleně vadí," řekl host.

O zdravotnictví

Pavel Pafko se také vyjádřil k současnému zdravotnictví. Poznamenal, že obrovské problémy jsou zejména v menších nemocnicích, kde se lékaři musí věnovat opravdu velkému počtu pacientů a zvládat práci za chybějící kolegy. „Nemáme personál, tím pádem se absolutně nedodržuje zákoník práce, který dovoluje přesčasovou práci pouze 416 hodin ročně. Například chirurgové mají v průměru přes 800 hodin přesčasů. Kvalita v českém zdravotnictví je opravdu dobrá, ale mezilidské vztahy lékaře s pacientem jsou někdy strašné a někdy když poslouchám pacienty, co zažili s personálem nemocnice, tak se mi tomu ani nechce věřit. Často je to právě kvůli tomu, že pracovníci v nemocnicích jsou prostě kvůli těm přesčasům unavení," dodal Pavel Pafko. Upozornil, že dalším významným problémem zdravotnictví je feminizace. První ročníky medicínských oborů mají jednu třetinu mužů a dvě třetiny žen. Podle profesora Pafka může nastat problém v tom, že ženy budou chtít zakládat rodiny, půjdou na mateřskou a hlavně nebudou chtít služby o víkendech a noční.

O transplantacích

Poté se debata stočila směrem k transplantacím. Pavel Pafko na úvod promluvil o svých prvních zkušenostech: „Když jsem s transplantacemi začínal, tak jsme se tři roky jezdili učit do Vídně. Čtyři hodiny tam, na místě transplantace, poté čtyři hodiny zpátky. Ze začátku jsme tam jezdili svým autem a kolegové říkali, že by chtěli alespoň služební auto. Já dnes svým mladším kolegům říkám, že nejdřív musí něco dokázat a pak teprve můžou o něco žádat. I nám po čase dali služební auto, i s řidičem, tak jsme se mohli na cestách alespoň prospat."

Návštěvníky besedy zajímalo, jak taková transplantace vůbec probíhá. Pavel Pafko vysvětlil, že při transplantaci spolupracují dva týmy. Jeden tým je na místě, kde se odebírá daný orgán a druhý tým už připravuje pacienta. Orgán se odstraňuje až ve chvíli, kdy první tým oznámí, že je v bráně nemocnice, protože kdyby se něco cestou stalo, nastal by podle Pavla Pafka obrovský problém. Na transplantaci se podílí zhruba 35 lidí. „Je to obrovská týmová práce. Oba týmy si samozřejmě musí telefonovat a komunikovat, co právě ten či onen tým dělá. Celá akce trvá šest až sedm hodin, obvykle se začíná k večeru a pracuje se do rána," popsal Pavel Pafko, který má za sebou stovku transplantací. Po sté operaci práci transplantologa ukončil.

O politice

A řeč přišla i na politiku. Konkrétně zazněla otázka, zda byl Pavlu Pafkovi nabídnut vstup do politiky. Odpověd byla - ano. Nabídnuty mu byly pozice v Senátu nebo v Bruselu. Odmítl. „Já si myslím, že člověk se něco v životě naučí a má dělat to, čím je lidem prospěšný. Vstupovat někam s tím, že budete mít padesát tisíc a ani do toho Senátu nebudete muset chodit, to já v mém věku nepotřebuji," dodal s úsměvem. Nezapomněl ale pochválit současného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Poté dostal z publika dotaz, jak se mu ve zdejším kraji líbí a jak se sem dostal. Pavel Pafko totiž vlastní v nedalekých Klučenicích chatu. „Jezdil jsem na druhou stranu přehrady, konkrétně do Bohostic. Tam jsme často pobývali na vodě. Já miluji kajak, plavání, surfování. I proto se mi tam moc líbilo a celou dobu jsem v hlavě nosil myšlenku, koupit si tam někde parcelu a postavit chatu. Jenže vedle byl Vystrkov a všichni mi říkali, že to v žádném případě není možné. Vedle sídla komunistů že to nejde. Tak jsme sháněli, sháněli, až jsme sehnali parcelu v Klučenicích, nedaleko od vody, což byla má podmínka," prozradil Pavel Pafko. Zaváhal jen u otázky, jestli má taky nějaké neřesti. O odpověď se ale hbitě přihlásila jeho žena, která prozradila, že profesor holduje Cole a tatrankám. Na tom prý ujíždí pořád.

Návštěvníci večera odměnili Pavla Pafka dlouhým potleskem a měli si o čem povídat ještě celou cestu domů. Zaujala je hlavně vstřícnost a pokora člověka, který toho tolik umí.

 

--

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace