Dnes Úterý - polojasno 24°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
K náhrobku „svaté holčičky“ se upínaly generace dětí, prosby o pomoc se na hřbitově objevují i v současnosti
Náhrobek, který láká pozornost. Foto: PP

K náhrobku „svaté holčičky“ se upínaly generace dětí, prosby o pomoc se na hřbitově objevují i v současnosti

Nejnavštěvovanějším místem malebného Malostranského hřbitova, který se nachází nedaleko rušné křižovatky Anděl na rozhraní pražských čtvrtí Smíchov a Košíře, je jeden dětský náhrobek.

Patří „svaté holčičce“, zřejmě Aničce Degenové, která zemřela ve věku tří až pěti let. O životě holčičky se toho moc neví. Možná byla dcerkou malíře Kristiána Rubena a říká se, že zemřela po pádu z okna.

Legendu o ní zpracoval v knize Svatá holčička František Kožík. Vyšla v roce 1943. Hrdinka příběhu Aninka Rubínová se měla narodit do rodiny nemajetného hudebníka žijícího za Újezdskou bránou. Od mala byla velice hodné dítě. Neplakala, s každým se ráda podělila o své hračky, neznala lež.

Navštěvovala také nemocné děti, aby je potěšila vyprávěním pohádek či jim jinak pomohla. Třeba tím, že prosila sousedy, aby dětem něco darovali. A lidé ani nevěděli proč, ale jejím prosbám vždy vyhověli. Za to, jak obětavě se starala o druhé, si Aninka vysloužila přezdívku „svatá holčička“. Jednoho dne však při bouřce nešťastnou shodou okolností vypadla z okna, když se natahovala pro panenku, kterou chtěla darovat chudé kamarádce. Při pádu na dlažbu zemřela.

Později se na Malostranském hřbitově objevil náhrobek ztvárňující malou dívku. Na objednávku jistého hraběte z Velkopřevorského náměstí na Malé Straně ho v první polovině 19. století vytvořil sochař Josef Max. K náhrobku děti mnoho let nosily hračky s prosbou o pomoc. Věřily, že dívka i po svém úmrtí umí konat dobrodiní. Následně vzniklo několik legend, které na to upozorňovaly. Podle jedná například „svatá holčička“ zachránila život obyvatelům sirotčince pod Petřínem.

svata-holcicka-malostransky-hrbitov-clanek-a Když se jedna ze svěřenkyň ústavu rozhodla v noci vydal na Malostranský hřbitov, aby holčičku poprosila o své uzdravení, ostatní dívky a řádové sestry ji šli hledat. Mezitím do budovy sirotčince udeřil blesk a způsobil požár. Tím, že nebyly v budově, si zachránily život.

Květiny, plyšáci a psaníčka s přáními se u hrobu před pár lety opraveného hřbitova objevují dodnes. K náhrobku dokonce z důvodu snadnější údržby místa dala správa hřbitova ceduli s nápisem, aby zde lidé nenechávali hračky, že holčička splní přání i bez nich.


Autor: TZ, red

Staročeský jarmark v Praze 14

Včera ve 20:20

Tradiční staročeský jarmark plný zábavy a překvapení, ukázka historických řemesel a bohatý kulturní program ve farní zahradě v sobotu 25. května. Vstup zdarma.

Den s IZS: U dětí zvítězila hasičská pěna

Včera v 11:51

Profesionální a dobrovolní hasiči, policisté a záchranáři se o víkendu 18. května předvedli veřejnosti už podesáté na Dnu s IZS (Integrovaný záchranný systém). Akci pořádá městská část Radotín a zasloužilý hasič František Drož spolu se svou domovskou SDH...

Trhy na Slunečním náměstí se konají každé pondělí

Včera v 09:20

Na Sluneční náměstí v Nových Butovicích se vrátily tradiční farmářské trhy. Po zimní přestávce budou mít návštěvníci možnost každé pondělí od 8 do 18 hodin nakoupit čerstvé zboží ve stáncích s ovocem, mléčnými a masnými výrobky, s uzeninami, rybami, zeleninou, pečivem, sladkostmi a nápoji, ale...

Květnový koncert Prahy 2 na Bastionu

Včera v 08:53

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě.

Jedu v medu

Včera v 08:00

Akce v muzeu nabídne v sobotu 25. května medem provoněný program. Připravte se na medové dobroty, zajímavosti ze života včel i včelky živé. 

Toulky devítkou: Katedrály novověku

19. května 2024 ve 14:06

Devatenácté století se neslo ve znamení pokroku. Lidé se častěji než k Bohu obraceli k technice a vědě, jako víře nového věku. Již nevznikaly majestátní katedrály jako dřív, k nebi se počaly zdvíhat nové chrámy. Domy racionality a pořádku, dokonalé organizace a maximálního...

Veletrh sociálních služeb v Praze 10

19. května 2024 ve 12:14

Veletrh sociálních služeb představí organizace, které pomáhají v obtížných situacích.

Návštěvy skleníku botanické zahrady budou omezeny

18. května 2024 v 15:04

V pondělí 20. a v úterý 21. května bude skleník Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze 2 otevřený jen od 10:00 do 12:00 hodin.

Další články
Nahoru