Doba čtení:1 m, 16 s
Každoročně se u pomníku katastrofy na Dole Kohinoor koná na lomském hřbitově pietní akt. Foto: Sev,en Energy

Důlní neštěstí od nepaměti patřila k hornictví a nevyhýbala se ani severním Čechám. Na polovinu listopadu připadá výročí tragédie na Dole Kohinoor. Druhé největší důlní neštěstí na Mostecku si těsně po válce, 14. listopadu 1946, vyžádalo život dvaapadesáti havířů.

V hlubině se v den tragédie nacházelo 56 havířů, jen čtyřem se podařilo vyváznout. Dobové materiály zaznamenaly, že k neštěstí došlo ve 3 hodiny a 45 minut ve východním poli revíru Mořic, který tehdy spadal pod Důl Kohinoor I. Dlouhé roky se uváděl nižší počet obětí, protože kromě 38 zaměstnanců Dolu Kohinoor bylo mezi oběťmi neštěstí také sedm německých válečných zajatců a sedm trestanců z nedalekých Libkovic.

Čtěte také:
Video: Obří náklaďáky jezdí samy
Severočeské doly koupí nové rypadlo za miliardy

Na městském hřbitově v Lomu se každoročně koná v den důlního neštěstí pietní akt u pomníku obětem. Účastníci smutečního shromáždění si ale připomínají i ostatní oběti těžké hornické práce. Na lomském hřbitově je například i památník osmi obětem důlního požáru z 15. března 1932. Pomník poválečné důlní katastrofy na Kohinooru je součástí Hornické stezky Krušných hor, projektu Destinační agentury Krušné hory, který podpořily těžební společnosti skupiny Sev.en Energy. Ve stejnojmenné brožuře najdete přímo v Lomu několik míst, která souvisejí s hornickou minulostí, například bývalé hornické kolonie.

Mohlo by vás zajímat:
VIDEO: Nejlepší podzemní sklápěčka na světě
Mobil ušitý horníkům na míru
VIDEO: Čínský titán na 16 kolech

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa