Dnes Pátek - zatazeno 13°C
Zítra Sobota - polojasno 12°C
Pátek 3. 5. 2024
Svátek má Alexej
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Křest medovníkem a medovinou, záhon trvalek a hmyzí sloup
Jakub Stárek, Místostarosta Šestky, křtil nový park. Foto: Praha 6 /3X/

Křest medovníkem a medovinou, záhon trvalek a hmyzí sloup

S medovníkem a medovinou byl dnes stylově pokřtěn a otevřen nový Park Jaroslava Meda v Thákurově ulici v prostoru před Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy. Park vznikl díky úspěšnému Nápadu pro Šestku studentek Markéty Ramdan Kovaříkové, Báry Truksové a Lucie Tutrové, které s ním uspěly v hlasování veřejnosti. O realizaci se postarala Praha 6, kterou při slavnostním otevření reprezentoval Jakub Stárek, místostarosta Šestky.

Ještě nedávno neutěšené prostranství získalo novou tvář. Přibyly lavičky, odpadkový koš a uprostřed parku trvalkový záhon, který je mulčovaný štěrkem.

Na jaře, až se porost rozroste a zazelená, štěrk se ukryje. Nyní však chrání rostliny od chladu, plísní a prorůstání plevelu. Trvalky byly vybrány pro snadnou úpravu a nenáročnost a také, protože vydrží dlouho stejně krásné.

park-jaroslava-meda-hmyz V původním návrhu byl do parku umístěn čmelín.

Po konzultacích s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a sousedy z Thákurovy ulice, kteří se čmelína obávali, byl instalován do parku hmyzí sloup.

Park nese jméno zesnulému pedagogovi Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, docentu Jaroslavu Medovi, literárnímu kritikovi, spisovateli, který dlouhá léta žil a působil v Praze 6.

park-jaroslava-meda-knihobudka Také proto je do parku umístěna knihobudka, která může sloužit k bezplatné výměně literatury mezi sousedy nebo studenty školy.


Autor: TZ, red

Umělci a umělecká díla na Olšanských hřbitovech

Dnes v 16:05

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Vycházka u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy

Dnes v 15:08

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor zvou na již tradiční vycházku u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehradský hřbitov, od nějž v letošním roce uplyne 85 let. Vycházka se uskuteční ve středu 8. května od 14 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra...

Zákaznické centrum PVK otevřelo své brány na Waltrovce

Dnes v 06:26

Zákaznické centrum Pražských vodovodů a kanalizací se přesunulo do nových prostor. Od 2. května zákazníci naleznou veškerý servis na této adrese: Radlická 364/152, Praha 5, 150 00 (areál Waltrovka, objekt Legatica).

Přehled plánovaných výluk vody na 19. týden

Včera v 16:25

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 14 nabízí kurzy sebeobrany zdarma

Včera v 15:28

Praha 14 opět v rámci programu prevence kriminality vypisuje kurzy sebeobrany pro občany městské části zdarma. Lekce proběhnou vždy 1× týdně, pod vedením zkušených lektorů teoretického a sebeobranného systému Krav Maga.

Circus Brothers v Praze 15

Včera ve 14:33

Jako každý rok se mohou zájemci těšit na hudební večery na zahradě pivovaru Hostivar H2. Již nyní je známa první hudební hvězda – kapela Circus Brothers.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

Včera v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Jaký bude park Antonína Engela? Praha 4 má výsledky ankety

Včera v 08:03

Praha 4 připraví koncepční studii na proměnu parku Antonína Engela v Podolí. Jako podklad poslouží výstupy ze setkání zástupců městské části s občany a výsledky z ankety.

Praha 13 vypsala výběrová řízení na několik pracovních pozic

1. května 2024 ve 14:17

Úřad MČ Praha 13 vypsal výběrová řízení na několik pracovních pozic. Informoval o tom na sociálních sítích. 

Praha 4 zve na řadu pietních akcí, první z nich 2. května

1. května 2024 ve 14:03

Praha 4 pořádá také letos pietní akty jako vzpomínku na konec 2. světové války, její oběti i hrdiny.

Májová výstava skalniček

1. května 2024 v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

1. května 2024 v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Prohlédněte si vilu Karla Kramáře na Letné

1. května 2024 v 09:35

Na státní svátek 1. května připravil Úřad vlády první z letošních dnů otevřených dveří. Prohlédnout si budete moci vilu prvního československého premiéra Karla Kramáře na Letné.

United Islands of Prague 2024

1. května 2024 v 09:25

Festival United Islands of Prague se letos koná po jednadvacáté. Opět se můžete těšit na hudební objevy z České republiky, i ze zahraničí od 1. do 4. května nejen na pražských ostrovech.

Další články
Nahoru