Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zverev porazil Medveděva a postupuje do semifinále Turnaje mistrů na úkor Nadala

Sedmý hráč světového žebříčku Alexander Zverev se chce v prosinci po skončení sezony podrobit operaci očí, aby nemusel hrát s čočkami. Dvaadvacetiletý tenista trpí astigmatismem. Za specialisty odletí do New Yorku. foto: ČTK

Londýn - První tenista světového žebříčku Španěl Rafael Nadal si nezahraje semifinále Turnaje mistrů. Na jeho úkor v Londýně postoupil obhájce titulu Alexander Zverev z Německa díky výhře nad Rusem Daniilem Medveděvem 6:4 a 7:6.
  18:27aktualizováno  22:53

Nadal sice na závěr skupiny Andreho Agassiho porazil Řeka Stefanose Cicipase 6:7, 6:4 a 7:5, ale k postupu pak potřeboval výhru Medveděva. 

Skupina Andreho Agassiho:

Nadal (1-Šp.) - Cicipas (6-Řec.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:5
A. Zverev (7-Něm.) - Medveděv (4-Rus.) 6:4, 7:6 (7:4)

Zverev však výborně podával, v prvním setu využil jediný brejkbol a ve druhém získal tie-break 7:4.

V semifinále se tak střetnou Tsitsipas s šestinásobným vítězem vrcholu sezony Švýcarem Rogerem Federerem a Zvereva čeká Dominic Thiem z Rakouska. 

V rámci sobotního programu se na kurtu rozloučí s kariérou Tomáš Berdych, ATP ocení i loni skončivšího Radka Štěpánka a Španěla Davida Ferrera.

Debutant na Masters Cicipas měl jistý postup ze skupiny již před zápasem s Nadalem a v prvním setu hrál výtečně. Sadu rozhodl v tie-breaku, v kterém mu Španěl pomohl chybou a setbol Řek proměnil esem.

Nadalova enormní snaha ale slavila úspěch ve zbytku utkání. Král Roland Garros nečelil za celý zápas brejkbolu a sám si postupně připravoval příležitosti při Cicipasově servisu. 

V druhém setu uspěl v deváté hře a v rozhodující sadě v jedenácté poté, co při brejkbolu donutil soupeře k voleji do autu.

Po utkání Nadal dostal cenu za ukončení roku v čele žebříčku. „Je to pro mě velká čest a chtěl bych především z celého srdce poděkovat fanouškům z celého světa za podporu,“ řekl na kurtu a dodal: 

„Nevím, jestli se uvidíme v sobotu v utkání s Rogerem, což by bylo skvělé, ale dnes jsem dělal, co jsem mohl. Pokud to nevyjde, tak se na vás těším příští rok.“

V semifinále letos budou chyběl první i druhý hráč světa. Ze skupiny Björna Borga se totiž nedostal Srb Novak Djokovič.

Hodinu a 18 minut dlouhé večerní utkání začal Zverev prolomením Medveděvova servisu a nikdo netušil, že to bude jediná ztráta podání. 

Němec měl úspěšnost po prvním servisu 88 procent, z čehož těžil a nečelil ani jednomu brejkbolu.

Druhou šanci vzít servis finalistovi US Open Medveděvovi, který sice měl skvělou druhou půlku sezony, ale na Turnaji mistrů třikrát prohrál, měl v deváté hře druhé sady, ale Rus trefil eso. Zverev tak rozhodl až v tie-breaku.

1.Cicipas3215:22
2.A. Zverev3214:22
3.Nadal3214:42
4.Medveděv3031:60
Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč