Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Thriller, týkající se aktuálních a ožehavých témat.


Thriller, týkající se aktuálních a ožehavých témat.
Recenze knihy: Spáč číslo 13
Autor: Rob Sinclair
Originální název: Sleeper 13
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 352
U nakladatelství Domino - Albatrosmedia vyšel román Spáč číslo 13, označovaný za thriller roku 2019. Britský spisovatel Rob Sinclair na české literární scéně debutoval titulem Červená kobra a nyní přichází s první dílem thrillerové série Spáč číslo 13, ve které se dotýká aktuálních témat a snadno vám zobrazí pohled na život odehrávající se za vašimi zády.

Příběh začíná v roce 2018 v Paříži z úhlu pohledu ústředního protagonisty Aydina. Muže, který byl v dětství unesen a vycvičen na Farmě tak drastickým výcvikem, což z něj udělalo jednoho z nejlepších ve svém oboru. Ve chvíli, kdy se děj začne odvíjet, se svým bratrem z Farmy Chálidem sleduje v televizi přenos o teroristickém útoku. Obětí je Aydinova sestra. Pro hrdinu je to zlomový okamžik. Chvíle, kdy se jeho život odkloní od cesty, kterou pro něj připravili...

Mezitím v syrském Aleppu Rachel Coxová, agentka SIS, MI6, je tak trochu posedlá svou prací a především nedůvěryhodnou zmínkou o Farmě, na které se vychovávají unesení chlapci předurčení k těm nejzrůdnějším účelům. Postupem času Coxová získává lepší náhled na celou věc a objevuje indicie, které ji přesvědčí o pravdě. Mezitím se však věnuje případu, který ji přivede na správnou stopu, do náruče nebezpečí a smrti.

Z Berlína se hlásí Ismail Obbadi, muž, který nemá svědomí. Muž, který chce Aydina vypátrat, ať to stojí cokoliv. Po jeho útěku se zaměřuje Obbadi především na něj, to mu však i nadále dává možnost plánovat další akce a žít svůj vlastní život.

Postavy jsou živé a upřímné. Přesně takové, jaké byste očekávaly v thrilleru, ale přitom se denně mohou procházet kolem vás, aniž byste to tušili. O to atraktivněji jejich životní příběh vyznívá... Vypravování se odehrává v er-formě z více úhlů pohledu. Je věcné, živé, čtivé a stručné, díky čemuž text nepostrádá dynamiku a napětí už od prvních stran. Kniha obsahuje texty v kurzívě, - vzpomínky hlavní hrdiny plné emocí a násilí. Každá kapitola je nadepsána státem a městem, ve kterém se pasáž děje, což dopomáhá snadné orientaci.

Ukázka knihy


Rob Sinclair se rozhodl pro aktuální téma, tedy terorismus, Islám, džihádisty. Zkrátka vše, týkající se námětu, jenž mnohé upřímně děsí. Zpracování je velice realistické, snadno se vám dostane pod kůži. Autor do příběhu nevkládá své myšlenky, nechová se jako rozhřešitel, ale naopak vám předkládá poutavý a napínavý příběh o lidských osudech, o pomstě i touze žít, o poslání.

Thriller je líčený surově a upřímně. Svěží náhled na výrazné téma nepostrádá drama, ale drastickým scénám se autor snažil vyhnout. Nedělá ze svého díla horor, nepoukazuje na potoky krve a nepřekračuje mrtvoly, ale naopak píše o skutečnosti, která by se mohla kdykoli odehrát, aniž by se snažil cíleně šokovat. Mezi nejtrpčí a nejhrůznější patří pasáže vzpomínek z Farmy, kterou dospívající Aydin absolvoval a ze které si odnesl mnoho jizev.

Propracovaný koncept obsahuje spletitou zápletku, která se postupně rozvíjí. Díky tomu se čtenář v textu neztrácí a snadno přivyká tempu, jenž autor nasadil. O překvapení a drama není nouze, stejně tak na vás zapůsobí také emoce.

Zřejmě již víte, že se jedná o první díl série, který představuje jen jistou část cesty, již hrdinové musí ujít. Cíl je jasný, ovšem trasa je nerovná, plná nebezpečí a bolesti. Máte se nač těšit!

Jste milovníci thrillerů? Rob Sinclair je spisovatel, který vás svými díly určitě nezklame. Vybral si sice tvrdý oříšek, ovšem popral se s ním více než zdárně. V případě, že vás ožehavé téma zajímá, po knize určitě sáhněte.


Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech(29 - 40 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



O totalitě ve fantastice
Recenze knihy Budovat ráj – Bourat peklo

Kdo je vlastně princezna Duny?
Recenze knihy Princezna Duny

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?