Zemětřesení v armádě USA: Náměstek pro námořnictvo odvolán, jednotky SEAL zasáhl skandál

Americký ministr obrany Mark Esper odvolal svého náměstka pro námořnictvo Richarda Spencera kvůli kontroverznímu případu, který se týká pochybení člena elitních jednotek. Svou rezignaci Spencer předal v neděli, informoval mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman. Ministr už prezidentu Donaldu Trumpovi navrhl na uvolněné místo šéfa námořnictva nového kandidáta.

Mark Esper změnu na jednom z nejvýznamnějších postů v armádě zdůvodnil tak, že ve Spencera "ztratil důvěru v souvislosti s nedostatkem jeho upřímnosti". Další podrobnosti neuvedl.

Podle agentury AP jde o dramatický obrat v kauze, která se týká námořního poddůstojníka a člena speciálních jednotek SEAL Edwarda Gallaghera. S ním armáda vedla řízení o odebrání hodnosti poté, co tento voják na fotografii pózoval vedle mrtvého bojovníka hnutí Islámský stát, a potrestala jej, protože takové chování se neslučuje s pravidly.

Prezident Trump se ale rozhodl intervenovat a minulý týden na twitteru napsal, že vyloučení Gallaghera z jednotek SEAL nepřipadá v úvahu.

Americká média napsala, že kvůli prezidentově nátlaku v případu pohrozil Spencer rezignací.

Outgoing Secretary of the Navy Spencer’s acknowledgment-of-termination letter says that he “cannot in good conscience” obey an order he believes “violates the sacred oath“ he took & that he and POTUS disagree on the “key principle of good order and discipline” pic.twitter.com/EZ8YPM7M0L

— Jake Tapper (@jaketapper) November 24, 2019

Esper v neděli sdělil, že Gallagher bude moci koncem měsíce odejít do výslužby, a to jako člen jednotek SEAL se svou dosavadní hodností. Zasedání disciplinární komise, která se jeho případem měla začátkem prosince dále zabývat, bylo zrušeno.

Prezident Trump se ale rozhodl intervenovat a minulý týden na twitteru napsal, že odebrání hodnosti při propuštění Gallaghera z jednotek Navy SEAL nepřipadá v úvahu. Esper dnes novinářům řekl, že Gallagherovi hodnost ponechává na přímý pokyn prezidenta. Ministr přitom naznačil, že má k postupu hlavy státu výhrady.

O ponechání hodnosti Gallagerovi usiloval i náměstek Spencer, ale podle ministra Espera o tom neinformoval nadřízené a v rozporu s regulemi činil tajně nátlak na disciplinární komisi. To bylo důvodem jeho uvolnění z funkce.

Zasedání disciplinární komise, která se Gallagherovým případem měla začátkem prosince dále zabývat, bylo zrušeno.

Související

Lodní doprava, ilustrační fotografie.

Húsiové zasáhli americkou nákladní loď. Ke dnu ji však neposlali

Húsiové se v pondělí přihlásili k útoku na americkou nákladní loď v Adenském zálivu. Mluvčí jemenských povstalců podporovaných Íránem uvedl, že při vojenské operaci byly použity vhodné protilodní rakety. Plavidlo se každopádně útočníkům potopit nepodařilo. 

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) Mark Esper Donald Trump Pentagon USA (Spojené státy americké) NAVY SEALs

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy