Zámek Smilkov zdobí dílo Lazara Widmanna

Barokní zámek Smilkov v okrese Benešov byl vybudován koncem 17.století, patrně za Talmberků, kteří vlastnili zámek v letech 1601-1697. Dvoukřídlý objekt postavený snad na základech starší tvrze, byl potom několikrát pozměněn dalšími stavebními zásahy.

Diana z dílny Lazara Widmanna

V první čtvrtině 18.století zámek také patřil významným šlechticům, Kryštofu Karlu Voračickému z Paběnic, od roku 1721 krátce Emerichovi Karlu Metternichovi. Posléze dostala stavba úpravu ve stylu romantické novogotiky. Vznikla tak poněkud nevzhledná a nepříliš originální architektura, jejíž nejpozoruhodnější součástí je zahrada, zachovávající dosud barokní podobu.

Neptun z dílny Lazara Widmanna

Vybudoval ji s největší pravděpodobností Jan Jindřich Bissíngen. Zahrada má terasovitou úpravu, v dolní části s teatronem, jehož sochařskou výzdobu dodal Lazar Widmann v době kolem roku 1750.

Podle : Vlček Pavel,Ilustrovaná encyklopedie českých zámků
            Podlaha Antonín,Šittler Eduard, Soupis památek, politický okres sedlčanský

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)



PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...