MČR juniorek a polofinále juniorů pohledem Adély Třasákové, Lucie Rolinkové, Martiny Šťastné a Sebastiana Placera

Lucie Rolinková a Martina Šťastná

Ve dnech 9. – 16.11.2019 se hráčky Šachové akademie VŠTE Lucie Rolinková a Martina Šťastná zúčastnily Mistrovství ČR juniorek do 18 a 20 let, které se konalo v hotelu Esprit ve Špindlerově Mlýně. Obě hráčky a další hráče ŠA, kteří startovali v Polofinále MČR juniorů, doprovázeli na turnaji prarodiče Martiny manželé Černíkovi.

Zde jsou postřehy obou hráček.

Lucie: Do Mistrovství ČR jsem se nominovala jako přebornice Jihočeského kraje. Na šachovém turnaji se mi líbilo, že se většinou hrálo odpoledne, mohli jsme si alespoň po snídani odpočinout a připravit se na další partii. Se staršími hráčkami se mi hrálo docela dobře a nebýt zbytečných chyb ve střední hře, mohlo být konečné umístění lepší. U ubytování byly ze začátku problémy s topením a trochu mi vadilo, že byl daleko obchod. Líbilo se mi, že jsme měli na výběr z hodně jídel, vařili tam moc dobře.


Martina: Já jsem se do turnaje dostala na základě kladně vyřízené žádosti o divokou kartu, protože v době konání krajského přeboru jsem hrála na Mistrovství Evropy mládeže v Bratislavě. Vstup do turnaje jsem měla poněkud komplikovaný. Musela jsem se omluvit z 1. kola, protože v sobotu, kdy byl turnaj zahájen 1. kolem, jsem se večer vrátila domů ze zahraničního pobytu projektu Erasmus. Hned v neděli ráno jsem nastoupila za doprovodu babičky v Č. Budějovicích do autobusu, abych stihla ve Špindlerově Mlýně zahájení 2. kola. V utkání se mi podařilo vyhrát a to mělo příznivý vliv na to, že se mi v dalších kolech hrálo celkem dobře. V 8 kolech se mi podařilo uhrát 4,5 bodu, což znamenalo 14. místo v konečném pořadí. Rozbory partií a přípravy na další kola jsme s Luckou dělaly s naším trenérem Michalem Novotným po internetu trochu komplikovaně, protože na pokojích nebyla Wi-Fi. Na turnaji se mi moc líbilo.


Poznámka doprovodu: Turnaj byl výborně organizován, po počátečních potížích s vytápěním, které byly brzy odstraněny, žádné další problémy nebyly. Stravování skutečně perfektní stejně jako celá organizace. Děkujeme hráčkám a hráčům, které jsme doprovázeli, za vzorné vystupování a reprezentaci.

Rudolf Černík
Šachová akademie VŠTE z. s.
České Budějovice

 

Adéla Třasáková

Ve dnech 9.-16. listopadu 2019 jsem se zúčastnila Finále MČR juniorek ve Špindlerově Mlýně. Na tomto turnaji jsem byla poprvé, chtěla jsem si zahrát se staršími soupeřkami. Hrálo se mi dobře, tempo mi vyhovovalo, jen byla v hrací místnosti trochu zima. Ve všech 9 kolech jsem se utkala s ratingově silnějšími soupeřkami. Nejvíc se mi podařilo úterní dvoukolo, kdy jsem dopoledne vyhrála a odpoledne remizovala se silnou soupeřkou, která pak získala bronzovou medaili. Nakonec jsem uhrála 3,5 bodu, skončila na 19. místě (nasazená jsem byla 21.), připsala přes 50 bodů do ELA a hlavně jsem získala spoustu zkušeností. Takže s turnajem jsem spokojená a jsem ráda, že jsem se ho mohla zúčastnit.

Adéla Třasáková

 

Sebastian Placer

Účast v Polofinále jsem si vybojoval čtvrtým místem v kategorii H16 na MČR v Koutech na Desnou. Na turnaj jsem se těšil, jeho atmosféru jsem si vyzkoušel již v roce 2018. Letos se mi mimořádně podařil začátek turnaje, kdy jsem vyhrál první tři kola a dostal se do čela startovního pole. Byl to super pocit zahrát si na první šachovnici v poměrně silně obsazeném turnaji a to do konce ve dvou kolech po sobě. Los turnaje mi například dopřál si zahrát s vicemistrem Evropy Václavem Fiňkem. Také jsem na turnaji odehrál svou prozatím tahově nejdelší partii o 105 tazích. V další fázích turnaje jsem bohužel zažil i pocit porážky, ale několik remíz s elově silnějšími hráči mi nakonec přineslo 22. místo v celkovém umístění a cca 50 bodů do ratingu. Za mne mohu turnaj hráčům vřele doporučit a budu se snažit opět na tento turnaj probojovat. Chválím pořadatele turnaje za skvělou organizaci a hotel za výbornou kuchyni.

Sebastian Placer