ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 18546 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Film o Jozefu Urbanovi natočil český režisér Tomáš Magnusek

0 jsk 3.12.2019

Na konci listopadu vstoupil do slovenských kin film inspirovaný životním příběhem Jozefa Urbana, autora textu písně Voda čo ma drží nad vodou. Stejnojmennou snímek o slovenském básníkovi a textaři, který před dvaceti lety tragicky zahynul při autonehodě, natočil český režisér Tomáš Magnusek (na snímku) podle knihy Pivo u Charona (s Jožem Urbanem) Ondreje Kalamára. Ten se společně s režisérem postaral i o scénář.

Kalamár potvrdil, že kromě Magnuska projevil filmařský zájem o téma Jozef Urban a geneze slavného textu jen český básník Alois Marhoul. „Dokonce do toho vložil své celoživotní úspory. Bez těchto dvou lidí by film nikdy nebyl,“ řekl.

Snímek se zaměřuje hlavně na posledních sedm let básníkova života a samozřejmě popisuje i okolnosti vzniku jeho nejznámějšího textu. „To mě ostatně nakoplo k napsání knihy. Deset let po jeho smrti se totiž začaly šířit fámy kolem toho, jak ten název vlastně vznikl,“ přiznal Kalamár.

Zná minimálně pět verzí, podle kterých si někteří lidé přivlastňovali název slavného hitu tvrdíc, že ​​ho vymysleli a poskytli ho Urbanovi nebo vyměnili za půl deci borovičky. „Dokonce v jednom případě se tvrdilo, že celý ten text napsal někdo jiný a Jožo pod něj pouze podepsal. Jelikož jsem Joža znal a věděl jsem, že by se nikdy nepodepsal pod cizí slovo, dožralo mě to,“ Kalamár.

Týden po smrti básníka a textaře setkal s jeho přítelem Jurajem Kuniakem. Ten měl Urbanovi ukázat fotografii od Mrtvého moře, podle níž slavný text a název písně vznikl. Autenticitu textu potvrdila i Urbanova manželka, která Kalamárovi poskytla rukopis se dvěma slokami, které nebyly v písničce použity.

Film se natáčel pro velmi omezený rozpočet v Náchodě a okolí, s výjimkou scény ve studiu Fun Radia v Bratislavě. Vrcholí novým aranžmá písničky Voda čo ma drží nad vodou a v úplném závěru postava Urbana dorecituje nepoužité sloky. Toho v něm ztvárnil Roman Pomajbo. Kromě něj se ve snímku představí Robert Roth, Lukáš Latinák, Andrea Kerestešová Růžičková, Martin Dejdar, Jan Kanyza nebo Svatopluk Skopal.

(foto: Wikipedie)