S každými centimetry nad výšku postavy 168 cm se výrazně zvyšuje riziko srdečních potíží

Vysocí lidé mají nejen vyšší riziko rakoviny, ale také vyšší riziko onemocnění chorobami srdce a cév. Podle amerických kardiologů se riziko zvyšuje s každými dvěma centimetry nad výšku postavy 168 centimetrů. A lidé mající více než 1,85 metru by se měli nechat raději vyšetřit. Vyšší postava zvyšuje především riziko fibrilace síní, což je jev, který může vyústit ve vážné potíže, a dokonce i zástavu srdce.

Doktor Michael Levin z University of Pennsylvania u 600 tisíc osob analyzoval vztah jejich výšky k riziku infarktu a dalších problémů oběhové soustavy. Z jeho dat jasně vyplývá, že čím vyšší člověk, tím spíš utrpí nepravidelný srdeční rytmus, fibrilaci síní a infarkt. Riziko se postupně zvyšuje s každými dvěma centimetry nad 1,68 metru výšky postavy.

„Naše studie naznačuje, že by bylo dobré, aby kardiologové zahrnuli výšku postavy mezi rizikové faktory při předvídání potíží oběhové soustavy,“ míní doktor Levin.

Ačkoli jeho studie přímo neodhaluje příčinný vztah, doktor Levin spekuluje, že vysocí lidé mají větší srdce, které je tedy náchylnější k problémům. „Podle naší hypotézy mají vyšší lidé větší levou předsíň, což vede ke zvýšenému riziko fibrilace síní, nicméně jsme nepodali důkazy, že velikost levé síně je zodpovědná za vztah mezi výškou a rizikem fibrilace síní,“ dodává doktor Levin.

A jak můžete jít svému zdraví naproti? Co takhle zařadit potraviny, kterou jdou ruku v ruce se zdravím srdcem.

Luštěniny není radno podceňovat

Ačkoli stále více lidí preferuje zdravý způsob života, luštěniny stále spadají do kategorie nejzatracovanějších přírodních darů. Není to paradox? Nezáleží na tom, zda vezmete na milost hrách, čočku, cizrnu nebo fazole, neboť všechny jmenované druhy vám nabídnou skutečně vysoký podíl vlákniny. Již několikrát se prokázalo, že tato cenná složka výživy značně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, tudíž v jistém slova smyslu může zabránit infarktu a mrtvici. Dále nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Aby toho nebylo málo, rovněž podporuje úbytek tělesné hmotnosti.

Lněná semínka jako ideální doplněk stravy

Podle některých specialistů mohou tito drobní přátelé snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat denně. Ptáte se, co je na nich tak zvláštního? Především přítomnost kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti mnoha chorobám, včetně těch, o nichž právě hovoříme. Semínka jako taková mají projímavé účinky a normalizují krevní tlak, zatímco odstraňují nečistoty nahromaděné ve střevech. Nelze jim upřít ani to, že pomáhají při kožních problémech, migrénách nebo astmatu.

Tučné ryby? Těch se vůbec nebojte

Mořští živočichové, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, by do vaší kuchyně měli „připlavat“ dvakrát týdně. Tedy alespoň tak to sdělují závěry studie provedené Americkou kardiologickou asociací (American Heart Association). V nich byste se dočetli, že omega-3 mastné kyseliny nacházející se v tučných rybách zabraňují hromadění nežádoucího plaku v tepnách. A to se ve výsledku pochopitelně projeví jen pozitivně…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat