Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Literární soutěž našla mezi romskými studenty opravdové talenty

06. prosince 2019
Čtení na 2 minuty

Letošní ročník literární soutěže, kterou kazdoročně pořádá organizace ROMEA, už zná své vítěze. Tento rok přišel do soutěže zatím nevětší počet příspěvků, což dokazuje, že zájem o literaturu mezi mladými romskými studenty roste. Letos mohli posílat své texty, jak studenti středních a vyšších odborných škol, tak vysokoškolští studenti. V obou kategoriích měli studenti na výběr ze čtyřech témat a mohli psát v češtině nebo v romštině.

Témata příspěvků v literární soutěži:

  • Vzpomínej pro mě (doporučená forma: rozhovor s romským pamětníkem, babičkou/dědečkem)
  • Představ si, že máš posledních 30 dnů života. Jak bys je využil/a?
  • Rok 2099 – továrny místo Amazonského pralesa? (doporučená forma: komiks)
  • Báseň na volné téma

Většina studentů volila druhé téma, které bylo často velmi osobní a plné emocí, ale dostali jsme i několik krásných básní a i nějaké rozhovory s prarodiči. Letošní rok přišlo nejvíce příspěvků v historii soutěže, a tak bylo pro porotu velmi těžké vybrat vítěze.

Vítězkou v kategorii SŠ a VOŠ se stala teprve patnáctiletá studentka, Barbora Ellen Bílá. Její povídka s názvem “Malé nekonečno“ zvítězila u porotců na plné čáře. Příběh popisuje posledních 30 dní života a posledních 30 přání, které hlavní hrdinka této povídky má. Svůj obrovský talent Barbora otiska do příběhu, který již brzy uvidíte na stránkách romea.cz.

Vítězem v kategorii VŠ se stal student Ostravské univerzity, Michal Gábor. Jeho povídka o posledních 30 dnech života byla velmi silná a emotivní. Síla rodinných vazeb v povídce vyvstávala z každé věty.

Vítězné texty

SŠ a VOŠ

1. místo: Barbora Ellen Bílá – Malé nekonečno

2. místo: Jiří Banda  – Kham o Dejl kerdas, Luluďouri luluďouri a Nýpo paša mesáľi (básně)

2. místo: Patrik Daniel – Vzpomínej pro mě

3. místo: Nicolas Samuel Bílý – Poslední dny života

3. místo: Jan Lányi – Vzpomínej pro mě

1. místo: Michal Gábor – Úvaha na sklonku života

2. místo: Robert Olah  – Kdyby jen šel vrátit čas

3. místo: Nicola Dunová – Představ si, že máš posledních 30 dnů života. Jak bys je využil/a?

Všechny ocenněné příspěvky budou v nejbližší době zveřejněny na stránkách romskastipendia.cz a romea.cz. Vzhledem ke kvalitě a počtu příspěvků se porota rozhodla, že v budoucích měsícíh se budou zveřejňovat i další příspěvky, které sice nedosáhly na první tři místa, ale svou kvalitou jim odpovídají.

Literární soutěž pro romské studenty se koná za podpory dánské nadace VELUX, díky které organizace Romea realizuje Romský stipendijní program a může tak podpořit romské studenty v kritickém myšlení, kreativním psaní a literární tvorbě.

 

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon