Recenze: Odborná literatura

Recenze: O. Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. DiClemente, James O. Prochaska, John C. Norcrss – Změna k lepšímu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Kdo by neměl nějaký ten zlozvyk, kterého by se rád zbavil? Může to být přílišné nakupování, kousání nehtů či kouření. A kolikrát už se každý z nás pokoušel tento zlozvyk překonat? Kniha Změna k lepšímu předkládá čtenářům ucelený šestistupňový program pro překonání zlozvyků. Může posloužit jako inspirace, ale i jako přesný návod k pozitivní změně v životě.


knihaMožná jste se už sami pokoušeli o změnu, možná jste chvíli vydrželi, a pak jste selhali. Přemýšleli jste ale o tom, že jste možná nebyli v té správné fázi změny? Pro jednotlivá stádia se totiž hodí určité techniky. A proto k efektivní práci na změně je třeba vyhodnotit, ve kterém stádiu se jedinec právě nachází. Zda o změně teprve přemýšlí, nebo už se na ni třeba připravuje.

Autoři knihy Změna k lepšímu Prochaska, Norcross a DiClemente, univerzitní profesoři, proto předkládají čtenářům tzv. transteoretický model změny. Ten zahrnuje stádium prekontemplace, kontemplace, přípravy, akce, udržení a ukončení (případně relapsu).

Kniha Změna k lepšímu se dělí do několika částí. V první čtenář zjistí, jak a kdy se člověk mění. V dalších se postupně seznámí s tím, jak lidé odolávají změně, kdy začnou přemýšlet o změně, jak se mohou na změnu připravit, jak se pustit do akce a jak v ní setrvat. Ale i to, jak se poučit ze selhání. Autoři se poté ještě samostatně věnují oblasti kouření, alkoholismu a psychického utrpení. Nakonec čtenáře čeká ještě malá kapitolka o tom, jak definitivně ukončit problém a v podstatě vystoupit z cyklu změny, protože se ze změny stal trvalý stav.

Pro autory je důležité právě propojení procesu a stádia. Změna u člověka totiž z velké části závisí na tom, že se dělají správné věci ve správný čas. Velmi zjednodušeně, pokud by se člověk rozhodl přestat kouřit a řekl si, tak od zítřka nekouřím, šance, že uspěje, je velmi malá. Nemá promyšlenou strategii, co bude dělat místo kouření, když ho budou jeho kamarádi zvát, ať si s ním zapálí, apod. A neúspěch pak samozřejmě může utužit přesvědčení, že nemá smysl se snažit.

Autoři knihy Změna k lepšímu proto předkládají čtenáři nejen popis jednotlivých stádií, ale u každého procesu si zájemce může projít krátký dotazník. Ten pomáhá čtenáři věci lépe posoudit a zvýšit šance pro posunutí se do dalšího stádia změny.

Samotné čtení knihy však nepomůže, sama jsem toho příkladem. I když jsem se seznámila s jednotlivými postupy, změna samotná potřebuje delší čas a postupné krůčky, které člověka dovedou k vytoužené změně. Na druhou stranu seznámení se s těmito postupy může zvýšit šanci k úspěchu.Zbavit se zlozvyků většinou nebývá snadné, ale je možné. A i za cestou k úspěchu může být pár nezdarů. A tato kniha s nimi počítá, což je mi sympatické.

Kolikrát si myslíme, že cesta k úspěšnému zbavení se zlozvyků je přímá a jasná, ale v realitě většinu z nás potká pár pádů nebo kliček. A také to není jenom o tom, že budeme věřit ve změnu a ta se zázračně stane, jak k tomu sklouzává několik světově úspěšných bestsellerů o seberozvoji. A zároveň to ani není o síle vůle, jak se traduje po generace. Pouhá víra v úspěch nebo silná vůle většinou nestačí, ale rozhodně pomůžou při cestě za pevnými zdravými návyky.

Kniha je zkrátka určena pro ty, kteří chtějí pracovat na změně k lepšímu a mít větší šanci na úspěch. A současně může posloužit i odborníkům, kteří v rámci své profese pracují s lidmi, kteří se potýkají s emočními problémy, závislostmi, neúspěšným hubnutím a dalšími obtížemi.


Změna k lepšímu
Autor O. Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. DiClemente, James O. Prochaska, John C. Norcrss
Překlad Ondřej Fafejta
Nakladatelství Portál
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 248
ISBN/EAN 978-80-262-1343-7
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení