Vybudování nových svatovítských varhan podpoří výtěžek z dražby

Vybudování nových svatovítských varhan podpoří výtěžek z dražby
10. prosince 2019 Události

Benefiční aukce s názvem Umění pro umění se bude konat dnes večer v pražském Arcibiskupském paláci. Výtěžek z prodeje 31 děl současných českých umělců je určen na podporu vybudování nových svatovítských varhan.

Do dražby svá díla věnoval například Krištof Kintera, Václav Cigler, Magdalena Jetelová, Josef Bolf nebo Ivan Pinkava. “Nejvíc sázíme na dílo Jiřího Hilmara. Je to jediný český popartista, který žije v Německu. Jeho díla se velmi dobře prodávají. Také si myslím, že dobře by se mohl prodat obraz od Tomáše Císařovského nebo od Václava Cíglera,” prozrazuje pořadatel Šimon Slavík, která díla považuje za největší favority.

Vyvolávací hodnota všech položek zařazených do aukce se pohybuje kolem dvou milionů korun. Získané finance budou určené na designovou podobu svatovítských varhan. “Design varhan je poměrně jedinečný. Píšťaly budou ozdobeny elementy z českého křišťálu. Designéři se inspirovali Banskou skálou, která leží v srdci české sklářské oblasti a když v zimě zamrzne, tak vytvoří efekt krystalů,” popisuje Šimon Slavík vzhled budoucích varhan.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony