Zdraví se nedá koupit. Výrazně však může pomoci i kapka. Kapka krevní plazmy, kterou může darovat každý zdravý dospělý člověk. Tato vzácná tekutina dokáže zázraky. Pro zdravého dárce její odběr neznamená velký zásah do organismu.

Při odběru v dárcovských centrech trvá darování krevní plazmy necelou hodinku. Během toho se z krve oddělí plazma, bílé a červené krvinky a krevní destičky. Krvinky a destičky se do těla dárce vrací a na konci odběru putuje 600-850 ml plazmy do mrazu, který uchová všechny její vlastnosti. Darovat může každý zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let a s váhou od 50 do 150 kg.

Komu krevní plazma pomáhá?

  • Lidem po vážných úrazech a po rozsáhlých operacích,
  • pacientům s hemofilií a dalšími krevními nemocemi,
  • pacientům, kteří mají poruchy imunity,
  • lidem po velkých popáleninách

Jak je vidět, jedná se o velké množství lidí, kterým můžete pomoci. Z výzkumů vychází, že 2/3 všech lidí někdy v životě využili darované krevní plazmy ať už v lécích nebo i při rutinních chirurgických zákrocích. I při nich totiž plazma pomáhá hladkému průběhu a následně rychlé rekonvalescenci.

Využijte možnosti a pomozte nemocným v překonávání jejich těžké situace. Darování není časově ani fyzicky náročné. Během hodinky odběru, kterou strávíte na pohodlném křesle, si můžete naplánovat nákup zbylých vánočních dárků a rozpis návštěv. Navštivte dárcovské centrum v Praze a udělejte si v hektickém čase chvilku na dobrý skutek.