Dnes Středa - polojasno 14°C
Zítra Čtvrtek - skorojasno 15°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 1 připravuje opravu Krannerovy kašny v parku na Smetanově nábřeží
Park Národního probuzení s kašnou. Foto: archiv

Praha 1 připravuje opravu Krannerovy kašny v parku na Smetanově nábřeží

Radnice Prahy 1 zahájila kultivaci Parku Národního probuzení na Smetanově nábřeží, zejména pak průchodu z nábřeží do Divadelní ulice, tak i práce směřující k celkové opravě nádherné Krannerovy fontány.

kranerova-kasna Krannerova fontána (nebo také Pomník Františka I. či Hold českých stavů) to od počátku neměla jednoduché. S myšlenkou postavit Františku I. pomník přišel už v roce 1835 Český zemský sněm, ale i kvůli revolučnímu roku 1848 bylo dílo sochaře Josefa Maxe a spolutvůrce dostavby chrámu sv. Víta, architekta Josefa Ondřeje Krannera odhaleno až o patnáct let později, a to víceméně ve vší tichosti.

V roce 1919 pak byla součást fontány, císařova jezdecká socha od Josefa Maxe, odstěhována do lapidária Národního muzea. Samotná Krannerova fontána zůstala. V roce 2003 Praha 1, opět ve vší tichosti, sochu do gotické stély pomníku vrátila, i když už jen prostřednictvím kopie. Originál zůstal v lapidáriu.

Nedávno ukončený restaurátorský průzkum Zdeňka Šmahela, Petra Doudy, Petra Hampla a Jakuba Sysla konstatoval, že povrch pomníku je znečištěn tmavými depozity a exkrementy a na kameni se vyskytuje biologické napadení a trhliny.

Dochází ke zvětrávání kamene a chybějí i části sochařské výzdoby. Poškozeno je schodiště i olověná izolace kaskád fontány. Laboratorní průzkum potvrdil zvýšený obsah vodorozpustných solí, které obecně velmi poškozují kámen a stavební materiály.

Městská část Praha 1 proto připravuje opravu celého pomníku. „Na základě výsledků restaurátorského průzkumu věřím, že se nám už brzy podaří schválit potřebné finanční prostředky a následně zahájit restaurátorské práce,“ uvedl 1. místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme/STAN) iniciátor celého projektu.

Změny ve spojnici nábřeží a ulice Divadelní

Znečištění močí a lidskými exkrementy, všude se povalující odpadky, graffiti na rozpadající se zdi, dealeři a narkomani – a v tom všem navzdory zákazu vjezdu parkující auta. Tak ještě do nedávna vypadal průchod ze Smetanova nábřeží do Divadelní ulice. Díky spolupráci občanů, radnice a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je nyní situace v této lokalitě o poznání lepší.

pruchod-do-divadelni

Antiparkovací sloupky brání nepovolenému vjezdu aut

Obyvatelé domů v Divadelní 12 a 14 si na tíživou situaci stěžovali už v roce 2018. Teprve nová politická reprezentace se po svém nástupu začala problémem urychleně zabývat. „Co nejdříve jsme po projednání s fakultou rozhodli o instalaci pevné kamery s inteligentním softwarem, který dokáže rozpoznat a identifikovat předem nadefinované podezřelé chování. Dále byly nainstalovány antiparkovací sloupky a ve spolupráci s pražským magistrátem a po schválení památkáři přibudou ke stávající jedné lampě veřejného osvětlení další dvě,“ popsal základní opatření 1. místostarosta Prahy 1 Petr Hejma, který má ve své gesci mj. bezpečnost a prevenci kriminality.

Praha 1 také provedla prořez keřů v sousedním parku Národního probuzení, ve kterých se zdržovali lidé bez domova a narkomani. Městská policie oblasti věnuje zvýšenou pozornost svých hlídek.   

„Mám velkou radost, že díky spolupráci s občany, kteří nám poskytli velmi detailní popis problému, včetně fotodokumentace, a s Fakultou sociálních věd UK jsme společně dosáhli výrazného zlepšení situace. V tomto směru patří velké poděkování našemu projektovému manažerovi Jakubu Vaculínovi, který při řešení odvedl skvělý kus práce. Vyhráno samozřejmě ale ještě nemáme a moc dobře víme, že musíme průchod nadále pečlivě sledovat,“ shrnul Petr Hejma.


Autor: red

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

Dnes v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

Dnes ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v Praze byl prodloužen

Dnes ve 13:18

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do čtvrtka 2. května do 18 hodin. Prodloužena je tak platnost nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Yes to Europe. Dvacet let v Evropské unii připomnělo letadlo se speciálními livery

Dnes ve 13:08

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Modro-bílý Airbus imatrikulace D-AIUC v Praze...

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

29. dubna 2024 v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

Další články
Nahoru