Nové galerijní prostory v muzeu

0
990

Oblastní muzeum a galerie v Mostě (OMGM) představuje zároveň s výstavou Josefa Honyse (vernisáž byla ve čtvrtek 12. prosince) nově adaptované místnosti o rozloze více než 300 m2 v hlavní budově muzea. Vedle galerie v suterénu kostela Nanebevzetí Panny Marie tak v Mostě vzniká další prostor určený výlučně pro výstavy výtvarného umění.

Je to součást dlouhodobého záměru, odvíjejícího se od sloučení muzea s galerií, ke kterému došlo 1. ledna 2019. Nové prostory nabízejí takové mikroklimatické podmínky, které bohužel kostelní suterén nesplňuje. V rámci širší diskuse, do níž vedení OMGM zapojilo externí odborníky, byl prozatím navržen koncept založený na materiálové svébytnosti různých oblastí výtvarného umění.

Kámen, sklo, keramika či kov totiž podmínky kostelního suterénu snesou bez větších problémů, zatímco papír, plátno a další organické materiály tam trpí. Nově zpřístupněné prostory v hlavní budově budou sloužit především pro výstavy maleb či grafik. Klimaticky budou uzpůsobeny tak, aby splňovaly co nejnáročnější kritéria, daná právě choulostivými materiály i požadavky moderní péče o sbírky výtvarného umění.

Adaptace galerijních prostor byla podpořena Ústeckým krajem a vlastní výstava děl Josef Honyse také Ministerstvem kultury České republiky. Celkový objem investovaných prostředků přesáhl čtyři miliony korun. Konečné vyúčtování bude předloženo ke konci roku 2019.

Architektonický záměr zpracoval pražský ateliér Turic Architekt a na realizaci se podílelo velké množství dodavatelů: světelné systémy dodala firma Kuběnský, roletové firma Poborský, paneláž Intermost, truhlářské prvky Střední odborná škola v Litvínově–Hamru, koberec a pokládku obstaraly firmy PVK ONE a Jiří Tinschl, stropní paneláž firma Jenč, sokly k paneláži Albakmen, lišty Podzimek a okenní folie firma Autoservis RS.

Grafické, designerské, tiskařské, korektorské a instalační práce realizovaly firmy K+B Most, Artpartners, Jodas, Kodym, Akord Chomutov, Pavel Koch, Jana Míšková. Na části prací se podílelo OMGM vlastními silami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!