Kostel Nejsvětější Trojice v Opočně je rodinnou hrobkou Trčků z Lípy

Po dokončení stavby zámku v roku 1567 nechal Vilém Trčka z Lípy postavit novou zámeckou kapli s rodovou hrobkou, kde jsou uloženi Vilém, manželka Barbora, Jaroslav a jeho maličký syn Jan Karel, Johanka, Jaroslav Kryštof. Kaple byla zasvěcena Nejsvětější Trojici. Původní hradní kaple zasvěcená sv. Ondřejovi byla, zdá se, v jiném místě. Snad v jihozápadního nároží zámku. "V témž městě je kostel založení Svatý Trojice a škola i fara nákladem J. M. pánů Trčkův vystaven a dobře zpraven." - urbář 1598.

Interiér kostela

Kolem roku 1716 byl kostel barokně upraven patrně dle návrhu G. B. Alliprandiho (asi 1665-1720). Úpravy se dotkly především exteriéru a zařízení kostela. Bylo dostaveno průčelí s dvěma nakoso postavenými věžemi a zaobleným nárožím, upraven byl presbytář, okenní otvory a fasáda. Po dokončení barokní úpravy byla ke kostelu Nejsvětější Trojice přenesena také farnost od kostelíka P. Marie.Ve své podstatě renesanční interiér kostela je tvořen síňovým trojlodím s půlkruhově uzavřeným presbytářem. Trojlodí je členěno pěti páry sloupů s volutovými hlavicemi, sklenuto je křížovou žebrovou klenbou. Kruchta ze tří stran obtáčející loď je nesena jónskými sloupy, kamenná poprsnice je zdobena tesanými emblémy a rostlinnými ornamenty. Na jižní straně presbytáře je oratoř chodbou spojená se zámkem, pod ní sakristie a hrobka rodu Trčků přenesená sem r. 1884. Fasáda je členěna vertikálními pásy bosáže, v dolní části plochými obdélnými rámci. Okna jsou obdélná ukončená segmentem, portály mají jednoduchá ostění s uchy. Věže se skoseným nárožím, malými okny a ciferníky hodin jsou kryty cibulí s lucernou. Nad střechu presbytáře vystupuje věžička - sanktusník.

Kazatelnu, hlavní oltář z veronského mramoru s mozaikou "Pietra dure" a relikviář zhotovil G. B. Bulla v letech 1711 a 1715. Barokní je také mramorová křtitelnice.

Náhrobník v kostele

Mohutné figurální náhrobníky Viléma (+1569) a Jaroslava (+1588) Trčky z Lípy. Za vítězným obloukem na epištolní straně, v místech vstupu do původní hrobky Trčků z Lípy byl r. 1881 postaven náhrobní kámen Jeronýmu Colloredo-Mansfeldovi (1842-1881), navržený prof. Zumbuschem.Malý pseudorenesanční oltář na severní straně lodi sem byl přenesen z kostelíka P. Marie, stejně jako obrazy z r. 1833 Smrt sv. Josefa a Zmrtvýchvstání od F. Waldmüllera (1793-1865), umístěné na kruchtě.

Podle webu NPÚ

(lh,turistickelisty.cz,foto NPÚ a archiv)


PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...