Čeští junioři jdou na silné Švédy. Volno mají Dostál či Zábranský

Foto: Jan Velčovský

20. prosince 2019, 11:39

Martin Voltr

První zápas o body na domácím světovém šampionátu odehraje česká dvacítka za šest dnů, už o víkendu se ale představí ve dvou ostrých přípravných utkáních. Dnes od 17:30 hraje ve Frýdku-Místku se Švédskem!

Úvodní duel přichází na řadu po pěti dnech druhého přípravného kempu. Trenéři ho zaměřili jak na zapojení krajánků do ideálního tempa tréninků a zápasů, tak už i na nácvik konkrétních herních variant směrem k mistrovství světa.

„Postupně projíždíme veškeré systémové věci. Hru ve všech pásmech, rozjíždění útoku, přesilovky, oslabení... Na poradách si pouštíme klipy, aby se kluci viděli, co třeba dělali na ranním tréninku. Odpoledne pak zařadíme hru nebo právě přesilovku. Chceme, aby kluci měli veškeré informace, co a jak hrát proti komu,“ vysvětluje asistent trenéra Aleš Krátoška.

I když se český tým musí zaměřit v první řadě sám na sebe, všem už pochopitelně hlavami běhá, co čekat od jednotlivých soupeřů. „Začínáme s Ruskem, se kterým hrál tenhle ročník na spoustě turnajů. Zápasy máme natočené a myslíme, že projev týmů na mistrovství se nebude moc lišit od našich předchozích zkušeností. Samozřejmě se může něco změnit, ale uvidíme i přípravné zápasy,“ předesílá Krátoška.

Zásadní otazník ale musí realizační tým vyřešit v otázce finální nominace na turnaj. Češi zatím trénují ve čtyřech brankářích, devíti obráncích a sedmnácti útočnících, po víkendu se zhruba čtyři mladíci budou muset rozloučit.

Poslední šanci zabojovat o sestavu dostanou ve dvou víkendových utkáních. Proti Švédům půjdou do branky Lukáš Pařík a Jan Bednář, volno mají Lukáš Dostál s Nickem Malíkem. Z hráčů v poli zůstanou na tribuně Libor Zábranský, Ivan Lytvynov, Jan Šír, Otakar Šik, Jaroslav Brož a Jakub Lauko.

„U některých hráčů nechceme mít větší pauzu od posledního zápasu v klubu, a proto nastoupí, některé zase potřebujeme vidět v zápase tak, aby se nám předvedli před připravovaným zúžením a mohli jsme se rozhodnout,“ říká asistent trenéra Varadi k sestavě.

Mimo prozatím zůstane nejčerstvější posila. „Kuba Lauko bude určitě hrát v neděli. Teď má volno po dohodě s Bostonem vzhledem ke zdravotním komplikacím, i my jsme to ale takhle měli v plánu. Přiletěl ve středu večer a ještě vstřebává časový posun,“ pokyvuje Krátoška.

Foto: Jan Velčovský

Osud hráčů bojujících o sestavu ale v celkovém měřítku rozhodně nezáleží jen na dvou přípravných zápasech, které teď před sebou mají. A zvlášť ne na tom, jestli v nich třeba nasbírají body.

„Sledujeme je v průběhu celé sezony. Jediný, kterého jsme neměli na akcích, je Ondra Pavel. Máme všechny hráče zmapované, jejich plusy i mínusy jsme věděli už před kempem,“ líčí Aleš Krátoška. „Jejich nominace není stoprocentně vázaná na výkon v těchto zápasech, nicméně o konečné nominaci můžou rozhodnout. Aktuální forma jednotlivých hráčů je strašně důležitá, protože turnaj je krátký.“

Páteční bitva se Švédy je určitě velkým tahákem i pro fanoušky. Češi se postaví ambicióznímu týmu s posilami z NHL a AHL, ale i velmi talentovanými mladíky z domácích soutěží.

„Mají spoustu kvalitních hráčů, kteří se k týmu připojili až před mistrovstvím. Síla Švédů je veliká,“ uvědomuje si Krátoška. „Taky jsme s nimi odehráli zápasy během sezony, z těch čerpáme, plus z dalších turnajů. Na poradě kluky připravíme na věci, které bychom byli rádi, aby se v zápase objevily. Popřípadě budeme reagovat na začátek utkání, abychom jim dali informace, co se ve hře Švédska změnilo,“ předesílá český asistent.

Jasné je, že oproti modelovému utkání s Frýdkem-Místkem to bude úplně jiné kafe. „Očekáváme tuhý a náročný zápas,“ dodává Aleš Krátoška.

Úvodní buly padne v hale Polárka v 17:30, v on-line prodeji jsou ještě k dispozici vstupenky na stání na ochozy za brankami.

Česká sestava na zápas se Švédskem

Pařík, Bednář – Haš, Klikorka, Kukla, Mlčák, Kubíček, Kučeřík, Dajčar – Lang, Čajka, Teplý – Pekař, Jeník, Myšák – Raška, Pytlík, Plášek – Blümel, Pavel, Koffer – Střondala.

Na tribuně zůstanou: Dostál, Malík – Zábranský, Lytvynov – Šír, Šik, Brož, Lauko.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz