InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Jaroslavy Míčkové

    středa 15.5 16:15 - ZUŠ - hrad, Strakonice

  • Akademie TJ Sokol – vystoupení všech oddílů jednoty

    středa 15.5 17:30 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adventní koncert o zlaté neděli naplnil celý sál komunitního centra Roudná

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

ROUDNÁ – Krásný adventní koncert si vyposlechlo publikum v neděli 22. prosince v podvečer ve zcela zaplněném komunitním centru v Roudné. O čtvrté neděli adventní starostka Eva Kropáčková přivítala v sále centra všechny návštěvníky. A že jich nebylo málo. Nápaditě sestavený program seskupením Hamave nabídl posluchačům směs vánočně laděných melodií od moravských koled přes skladby Adama Michny z Otradovic a Jakuba Jana Ryby až po žesťové fanfáry.

 

Hudebně-literární seskupení Hamave na své koncerty zve různé hosty. Tentokrát se návštěvníci mohli potěšit zpěvem pěveckého sboru Novita pod vedením Evy Králové, hudbou v provedení žesťového souboru Takvintet pod vedením Richarda Mlázovského. Na hoboj hrál Jiří Vlášek, klavírní doprovod obstarala Martina Pechová a průvodním slovem se svými básničkami večerem provázela Věra Hanzalová. Tichou noc přednesl jako sólo jeden člen Novity.

Sopránový part zpívala Hana Žvachtová. Svůj mezzosoprán rozezněla Karolína Berková v moravské lidové koledě Vím já kostelíček, píseň uvedla takto: „Tuto koledu jsem objevila letos a moc mne to potěšilo, protože moje babička pocházela z Hané." Obě zpěvačky také zazpívaly v několika skladbách duet.

Řadu posluchačů vzal koncert za srdce. Publikum odměňovalo všechny hudebníky, muzikanty a zpěváky upřímným a zaslouženým aplausem. 

Hamave jako seskupení vzniklo v roce 2012. Skládá se ze tří dam: Hana Žvachtová, Martina Pechová a Věra Hanzalová.

Věra Hanzalová odpověděla na několik otázek.

Čí byl nápad vytvořit hudebně-literární seskupení?

To vymyslela Hana Žvachtová. Oslovila Martinu Pechovou a mě. Všechny jsme se potkávaly na zpívání. Hudba nás dala dohromady. Slovo dalo slovo a seskupení bylo na světě. Název pochází ode mne. Byl to vlastně pracovní název ze začátečních slabik našich křestních jmen. A nakonec jsme ho nechaly jako oficiální pojmenování.

Jaké pořádáte akce?

Společně organizujeme v průběhu roku několik koncertů, na které zveme různé hudebníky jako hosty. Tradiční už je například koncert v létě na svátek sv. Vavřince v Dírné v rámci pouti, kde zpívá třeba Vratislav Kříž. Někdejší dlouholetý sólista opery Národního divadla odtamtud pochází. Pak třeba pořádáme adventní jako nyní v Roudné, nebo velikonoční koncert. Pak také každá z nás má své vlastní aktivity.

Vím, že kromě večerů poezie vy organizujete v Soběslavi Rybovu Českou mši vánoční.

To je pravda. Každý druhý rok to mám na starosti od roku 2013. Spolupracují s námi muzikanti z táborského souboru Bolech, zpívají zpěváci ze sborů ze Soběslavi, Plané nad Lužnicí nebo Tábora a Sezimova Ústí a další hudebníci. Jako sólisté vystupují Karolína Berková, Hana Žvachtová a barytonista Vratislav Kříž. Tenorový part několikrát zpíval Martin Šrejma a loni to byl Josef Moravec, oba současní sólisté opery Národního divadla v Praze.

Co máte v plánu jako Hamave na příští rok?

Pracujeme na novém pořadu, který bude mít novou osnovu. Konkrétnější v tuto chvíli být ale nemohu. V tradičních koncertech samozřejmě chceme pokračovat.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace