V Kanadě si na stromeček věší okurku. Hitem je i avokádo nebo tablet

  10:56
Speciální štětečky z veverčí či bobří srsti používají malíři při ručním dekorování skleněných vánočních ozdob. Hodí se jim i pipety nebo pytlíčky s latexem. Jak se foukané ozdoby na vánoční stromek rodí, ukazuje nová výstava v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Vystavené ozdoby | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ve vitrínách to hýří nepřeberným množstvím barev i tvarů. Vyznavače tradiční podoby Vánoc možná překvapí ozdoby v černé barvě. „Nicméně letošním trendem je barva fialová, všechny její odstíny v kombinaci třeba se zelenou a pastelovými barvami,“ zmínila kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková.

Podle ní jsou české skleněné ozdoby velmi oblíbené ve světě, stejně jako u soukromých sběratelů. Proto i všechny tři sklářské firmy, jejichž ozdoby muzeum vystavuje, se zaměřují ve velkém na export. Jde o místní firmy Glassor, Ornex a Rautis. 

„Například Rautis se na výstavě prezentuje novými 3D hvězdami, které začal letos vyrábět. Zajímavostí jsou i největší skleněné vánoční koule na světě vyráběné tradičními postupy. Zatím je Ornex ještě nikde jinde neprezentoval,“ dodala Havlíčková.

Vystavené ozdoby zaujmou nejen škálou barev, ale i mnohdy pro našince bizarními tvary. Nechybí krokodýl, medúza, brambora, okurka, rozkrojené avokádo nebo granátové jablko. 

„V Česku těchto ozdob moc neprodáme, ale v Kanadě nebo ve Spojených státech je o ně obrovský zájem. Děláme i ozdoby v podobě tabletu nebo mobilu. Evropa je v tomto tradičnější, lidé tu mají nejvíc v oblibě koule, zvonky, šišky nebo Mikuláše,“ řekl spolumajitel Ornexu Josef Dvořák.

Perličkové ozdoby z Rautisu se zase často inspirují ve světě techniky. Na stromek si tak můžete pověsit motorku, jízdní kolo, letadlo nebo horkovzdušný balon.

Kromě samotných vystavených vánočních kolekcí, ze kterých přechází zrak, nabízí výstava i pohled do zákulisí. Návštěvník se dozví, jak ozdoby vznikají, jak se foukají, tvarují, stříbří a doplňují dalšími barvami. 

„Výstava je pro nás důležitou předehrou před otevřením nové stálé expozice skleněných vánočních ozdob Svět zázraků v muzejní přístavbě. Její otevření plánujeme na konec příštího roku,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Současná výstava ozdob je k vidění do 16. února.

Autor: