Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Skiareál Rokytnice chce protáhnout lanovku Horní Domky skoro o kilometr

Vybudování druhé plnohodnotné lanovky je v plánu skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, který je největším zimním střediskem v Libereckém kraji.

Podle ředitele areálu Víta Pražáka nyní lanovka Horní Domky funguje jen jako přibližovací. „Protáhnut ji chceme skoro o 800 metrů,“ dodal Vít Pražák. V současné době je lanovka dlouhá 1,2 kilometru a její kapacita je 2000 lidí za hodinu.

Projekt je zatím v přípravné fázi. Skiareál odkoupil od soukromého vlastníka pozemky, přes něž má prodloužená lanovka vést. Skiareálu také pomohlo, že Správa KRNAP (Krkonošský národní park) souhlasila s tím, aby pozemek, kde má být nová výstupní stanice, nepatřila do nejpřísněji chráněné zóny národního parku, ale byla zařazena do soustředěné péče o přírodu.

S prodloužením lanovky se ale zatím nepočítá v územním plánu Rokytnice. „Budeme žádat o změnu ve zkráceném řízení,“ řekl předseda představenstva Spartaku Rokytnice René Roštejnský. Akciová společnost skiareál provozuje. Žádost o změnu územního plánu podle něj podají asi příští rok v březnu.

V Rokytnici je zimní středisko se 17 kilometry tratí, dvěma lanovkami a šesti vleky. Nejoblíbenější mezi lyžaři je sedačková lanovka na Lysou horu, z níž vede dolů 2,5 kilometru dlouhá červená a ještě o 500 metrů delší modrá sjezdovka. S touto částí areálu souvisí i další plánovaný projekt, což je výrazné rozšíření rozvodů pro umělé zasněžování. I v tom pomůže středisku změna rozdělení zón v národním parku. Vrchní část sjezdovky na Lysé hoře patřila dosud do první zóny KRNAP, nebylo možné ji uměle zasněžovat a rolby mohly tuto část upravovat, až když tam leželo půl metru přírodního sněhu. „Sjezdovky jsme tam dostali v zonaci, jak se říká postaru, do trojky. To je velký pokrok,“ uvedl Pražák.

Podle Roštejnského by chtěli vytvořit okruh přes vršek Lysé hory a doplnit o další místa, kde dosud rozvody nemají. „To je Václavák na červené a propojení od Světlanky k Zalomenému,“ dodal. Zda tam budou moci zasněžování protáhnout, podle něj ale ukáže až proces EIA, v němž se posuzuje vliv záměru na životní prostředí. Skiareál chce tento proces zahájit příští rok na jaře. Ani po změně zón ale nebude možné lanovku na Lysou horu využít k provozu v letní sezoně. Její okolí podle Pražáka nadále patří do nejpřísněji chráněné zóny národního parku.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto skiareál Rokytnice

Štítky ČR, rekreace, příroda, Rokytnice n.J., lanová dráha, Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj, národní park, Lysá hora, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Spartak Rokytnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareál Rokytnice chce protáhnout lanovku Horní Domky skoro o kilometr  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.